Artık şehre girmek bu kadar kolay olmayacak… Giriş fiyatları 2 kat arttı!

Venedik, günübirlik ziyaretçilere yönelik giriş ücretlerini artırarak turizm politikalarında yeni bir adım atıyor. 2023 yılında test aşamasında olan ve kişi başı 5 euro olarak belirlenen ücret, 2025'ten itibaren belirli şartlarda 10 euroya kadar çıkacak.

2025 yılında geçerli olacak yeni düzenlemeyle birlikte, önceden rezervasyon yaptırmayan günübirlik ziyaretçilerden 10 euro ücret alınacak. Ancak, erken rezervasyon yaptıranlar 5 euro ödemeye devam edebilecek.


Yeni ücret, özellikle yoğun dönemlerde uygulanacak ve bu günler arasında Paskalya haftası (18 Nisan - 4 Mayıs) ve Temmuz sonundan itibaren hafta sonları (Cuma-Pazar) bulunuyor. Ücret, 08:30 ile 16:00 saatleri arasında geçerli olacak.

Venedik, her yıl milyonlarca turisti ağırlayan dünyaca ünlü bir şehir. Ancak turizm, şehrin ekonomik canlılığına katkıda bulunurken yerel yaşam üzerinde ciddi baskılar oluşturuyor. Her yıl 15 milyondan fazla günübirlik ziyaretçinin akın etmesi, tarihi şehir merkezinde aşırı kalabalıklaşmaya ve altyapının aşırı kullanımına neden oluyor.

Resmi verilere göre, şehir merkezinde sadece 50 bin kişi yaşarken, turizm sektöründe 50 binden fazla misafir yatağı bulunuyor. Bu durum, yerel halkın şehrin kalabalığından etkilenmesine ve turizmin günlük yaşamı zorlaştırmasına yol açıyor.


Venedik Belediyesi Meclis Üyesi Giovanni Andrea Martini, yeni ücret düzenlemesi hakkında şüphelerini dile getirerek, 5 euronun turistleri caydırmadığına işaret etmişti. Bazı yerel sakinler ise yeni ücretin tek başına yeterli olmayacağını, sürdürülebilir turizm politikalarına ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.


Turizm uzmanları da benzer bir görüşte. The Guardian tarafından yayımlanan bir analize göre, giriş ücretlerinin etkili olabilmesi için ziyaretçi sayısına yönelik daha katı sınırlamalar ve sürdürülebilir turizm politikaları uygulanmalı.

Dubrovnik ve Barselona gibi şehirler benzer yöntemler denemiş olsa da, bu politikaların karmaşık sonuçları ortaya çıktı. Venedik'in de benzer sorunlarla karşı karşıya kalabileceği düşünülüyor.


Yeni düzenlemede, 14 yaş altındaki çocuklar ve belirli gruplar (yerel sakinler ve çalışanlar gibi) giriş ücretinden muaf tutuluyor. Şu ana kadar, ücret ödemeyenlerin teorik olarak 300 euroya kadar para cezasına çarptırılması öngörülse de, bu cezaların uygulanması nadiren gerçekleşti. Yetkililer, bu cezanın uygulanabilirliği ve etkinliği konusunda daha sıkı önlemler alınması gerektiğini savunuyor.