AREFE GÜNÜ ÇEKİLECEK ZİKİR VE TESBİHLER DİYANET | Arefe gününde hangi zikir ve tesbihler çekilir, hangi dualar okunur?

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala İslam dinine mensup olan bireyler, yapabilecekleri ibadetler için araştırmalara başladı. 2023 yılında 27 Haziran Salı gününe denk gelen ve Zilhicce ayının 10. günü olan arefe gününde çekilecek zikir ve tesbihler de en çok sorgulanan bahisler ortasında yerini aldı. Pekala Arefe gününde hangi zikir ve tesbihler çekilir, hangi dualar okunur? Diyanet'in yorumlarıyla ayrıntılar haberimizde...

AREFE GÜNÜ ÇEKİLECEK ZİKİR VE TESBİHLER DİYANET | Haccın temel rüknü olan vakfenin yapılması sebebiyle büyük kıymete sahip olan arefe günü, 2023 yılında 27 Haziran Salı günü eda edilecek. Zilhicce ayının 10. günü olan arefe gününde oruç tutma ile ilgi Peygam Efendimiz, "Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah'tan umulur." hadisini buyururken bu kıymetli günde diğer ibadetler de yapmak isteyenler arama motorlarında 'Arefe gününde hangi zikir ve tesbihler çekilir, hangi dualar okunur?' sorgulaması yapıyor. İşte ayrıntılar...

AREFE GÜNÜNDE ÇEKİLECEK ZİKİRLER DİYANET

🙏La ilahe illellahü vahdehü la şerike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve ala külli şey`in kadir.

🙏Allahümme salli ala Muhammedin ve enzilhül muk`adel mükarrebe ındeke yevmel kıyameh.

🙏La ilahe illellahü vahdehü la şerike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü biyedihil hâyrû vehüve alâ külli şey'in kadîr.

🙏"Allahü Ekber... Allahü Ekber... Lâ ilâhe illallahu Vallahu Ekber... Allahü Ekber ve lillahil-hamd."

Öte yandan arife günü 10 istiğfar, 10 salavat, 10 kelimei tevhid, 10 Hasbünallah ve nimel vekil, 3 İhlas ve 1 Fatiha okuyup dua etmek çok değerlidir.

Bir ayet-i kerime'de şöyle buyrulmaktadır:

"Sayılı günlerde Allah'ı anın (telbiye ve tekbir getirin)." (Bakara, 203)

AREFE GÜNÜNDE ÇEKİLECEK TESBİHLER DİYANET

Arefe gününde 1001 sefer 'Estagfirullahe'l-azime be etubü ileyh' halinde istigfar etmek tavsiye edilir. 100 kere "Subhanallahi ve bi hamdihi" denildiğinde günahlar bağışlanır. "Subhanallahi velhamdulillahi" ve "La ilahe illallahu vallahu ekber" demenin de Peygamber Efendimiz tarafından çok değerli olduğu müjdelenmiştir.

"Kim İhlâs mühletini Arefe gününde öğlen ile akşam ortasında bin sefer okursa Allah (cc), ona ne isterse verir."

Bu hadislerden hareketle, arife günü İhlas Suresi'ni bin sefer okumak yapılacak en yararlı işlerden biridir. Tövbe istiğfar, salavat, kelime-i tevhid okumak tavsiye edilen dualar ortasındadır.

AREFE GÜNÜNDE OKUNACAK DUALAR DİYANET

Resûl-i Ekrem Efendimiz arife gecesinde şu duâyı okuyana Cenâb-ı Hak istediğini vereceğini beyân buyurmuştur.

Duâ şudur:

* "Sübhânellezi fi's-semâvâti arşuhu. Sübhanellezi fi'n-nâri sultânühu. Sübhanellezi fi'l-kubûri kadâuhu. Sübhanellezi fi'l-hevâi rûhuhu. Sübhânellezi raa's-semâe bigayri amedin. Sübhânellezi vadaa'l-arda. Sübhânellezi lâ melcee illâ ileyhi."

İmam-ı Tirmizi, Resûl-i Ekrem Efendimiz'in, "Duânın iyisi arife günü yapılan duâdır," buyurarak Peygamberlerin arife günü duâsını şöyle okuduğunu haber verir:

* "Lâ ilâhe illâllahü hüve lehü'l-hamdü ve hüve alâ küli şey'in kadir."

Buhâri'de geçen bir hadisten öğrendiğimize nazaran arife günü şu duayı okuyan, şeytanın tasallutundan kurtulur, kendini koruma altına almış olur.

* "Allahümme'c'al fi kalbi nûran ve fi muvaffakiyet nûran. Allahümme'şrah li sadri ve yessir li buyruğu..."

"Allah'ım, kalbimi, gözümü, gönlümü ışıklı kıl. Allah'ım, kalbime genişlik, işlerime kolaylık ver.

Peygamberimiz (s.a.s) buyurdu ki: Arefe gününe hürmet ediniz! Zira Allahü Tealänın değer verdiği bir gündür. Arefe gecesi ibadet edenler Cehennem'den azad olur. Arefe günü ibadet edenlerin iki yıllık günahları affolur. Biri geçmiş yılın, oburu gelecek yılın günahıdır. Arefe günü bin ihlas okuyanın bütün günahları affolur ve her duası kabul olur. Hepsini besmele ile okumalıdır.

Peygamber Efendimiz bugün için "En güzel, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır" halinde bir Hadis söylemiştir. Müslümanlar bugünü oruç, namaz ve dua eşliğinde geçirmelidir.

Efendimiz (s.a.v.) Arefe gününün faziletini şu hadisle müjdeliyor:

"Arefe gününden daha faziletli bir gün yoktur. Allahü Teâlâ o gün, yer ehli ile meleklere karşı övünür ve (Arafat'taki hacıları kastederek) şöyle buyurur:

Kullarıma bir bakın. Saçları başları dağınık, toz toprak içinde her uzak vilayetten bana geldiler. Bu halleri ile onlar, rahmetimi ümit etmekteler, azabımdan dahi korkmaktalar. Şahit olunuz, onları bağışladım. Onların yerlerini cennet eyledim. Arefe günü olduğu kadar, hiçbir gün cehennemden daha çok azat edilen olmaz."