Araştırmada çarpıcı bulgular: Bazı içecekler felç riskini artırıyor, bazıları düşürüyor

Son yapılan araştırmalar, kahve, meyve suyu ve gazlı içeceklerin aşırı tüketiminin felç riskini önemli ölçüde artırdığını gösteriyor. Öte yandan, siyah ve yeşil çay içmenin bu riski düşürdüğü tespit edildi.

Dünya genelinde yapılan ve University of Galway ile McMaster Üniversitesi’nin ortak yürüttüğü geniş çaplı bir araştırma, gazlı içecekler ve meyve suyu tüketiminin felç riskini artırdığını ortaya koydu. Araştırma, günde dört fincandan fazla kahve içmenin de benzer bir risk taşıdığını vurguladı.

Felç, beynin bir bölümüne kan akışının kesilmesi sonucu beyin hücrelerinin hasar görmesiyle meydana gelir. Genellikle bir kan pıhtısının neden olduğu iskemik felç ya da beyin dokusuna kanama nedeniyle oluşan intraserebral hemoraji olmak üzere iki ana türü vardır.

Araştırma, 27 ülkede 27.000'den fazla insan üzerinde yapılan INTERSTROKE çalışmasının bir parçası olarak yürütüldü. Bu katılımcıların yarısı, hayatlarında ilk kez felç geçirmiş kişilerden oluşuyordu. Çalışmaya katılanlar, farklı etnik kökenlerden ve coğrafi bölgelerden geldikleri gibi, kardiyovasküler risk profilleri de büyük farklılıklar gösteriyordu.

GAZLI İÇECEKLER VE MEYVE SULARI RİSKİ ARTIRIYOR

Araştırma sonuçları, gazlı içeceklerin – ister şekerle tatlandırılmış ister yapay tatlandırıcılı olsun – felç riskini %22 oranında artırdığını gösterdi. Günde iki veya daha fazla gazlı içecek tüketimi, bu riski daha da artırıyor. Araştırma, bu riskin özellikle Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Güney Amerika'da daha belirgin olduğunu ortaya koydu.

Bununla birlikte, birçok meyve suyu ürününün taze meyveden ziyade konsantrelerden üretildiği, şeker ve koruyucu maddeler içerdiği için, felç riskini artırabileceği belirtildi. Özellikle, meyve suyu tüketiminin beyin kanamasına bağlı felç riskini %37 oranında artırdığı tespit edildi. Günde iki porsiyon meyve suyu içenlerde bu risk üç katına çıkıyor ve bu artış özellikle kadınlarda daha belirgin.

KAHVE VE ÇAYIN ETKİLERİ

Araştırmanın bir diğer önemli bulgusu ise kahve ve çay tüketimiyle ilgili. Günde dört fincandan fazla kahve içmenin felç riskini %37 oranında artırdığı belirtildi. Ancak, daha düşük kahve tüketimiyle bu risk artışı gözlemlenmedi.

Öte yandan, çay tüketiminin felç riskini düşürdüğü görüldü. Günde 3-4 fincan siyah çay içmek, %29 oranında daha düşük felç riski ile ilişkilendirildi. Aynı şekilde, yeşil çay tüketimi de %27 oranında daha düşük felç riskiyle bağlantılı bulundu.

SÜT ÇAYIN FAYDASINI AZALTABİLİR

Ancak, çaya süt eklemenin çayın içinde bulunan ve antioksidan etkisi olan bileşiklerin faydasını azaltabileceği vurgulandı. Çaya süt ekleyen kişilerde, çay tüketiminin felç riskini düşürücü etkisi neredeyse tamamen ortadan kalktı. Araştırma ayrıca, çayın faydalarının Çin ve Güney Amerika'da daha belirgin olduğunu, ancak Güney Asya'da felç riskinin arttığını gösterdi.