Ankara, Afrika Boynuzu’nda nüfuzunu genişletiyor: Türkiye, Somali’de roket üssü kuracak
Ankara, Afrika Boynuzu'nda nüfuzunu genişletiyor: Türkiye, Somali'de roket üssü kuracak
T24 Dış Haberler
Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Türkiye'nin Somali'de bir roket fırlatma tesisi kurduğunu ve Ankara'nın uzun menzilli roket test programını güçlendirdiğini söyledi.
Somali Cumhurbaşkanı Mahmud, Türkiye'nin Somali'de bir Türkiye roketlerinin fırlatılacağı bir tesisin ülkelerinde kurulacağını duyurdu. Mahmud, projenin ülkelerine milyarlarca dolarlık katkı sağlayacağını söyledi. Ancak Somali Cumhurbaşkanı, tesisin yerine ilişkin bilgi vermedi. Tesis Türk uydularını fırlatmak için de kullanılacak.
Mahmud, “Şahsen Somali'nin Türk uyduları için bir fırlatma rampasına ev sahipliği yapmasının öneminin, projenin yaratacağı milyarlarca dolar ve fırsattan daha da önemli olduğuna inanıyorum” dedi.
Somali'nin Hint Okyanusu’na bakan konumu sayesinde fırlatmalarda roket parçalarının yerleşim yerlerine ve komşu ülkelere düşme riski bulunmuyor. Bloomberg’in eylül ayında yaptığı habere göre tesis, Türkiye’nin uzay yarışında küresel güçlerle rekabet etmesini sağlayacak.
Son 10 yılda Türkiye, savunma işbirliği ve altyapı projeleri yoluyla etkisini artırdı ve hidrokarbon arama planları var. Başkent Mogadişu'daki hükümet ile yarı özerk bir bölge olan Somaliland'daki liderler arasında arabuluculuk yapıyor.
Türkiye arabulucu
Türkiye, Afrika Boynuzu olarak adlandırılan bölgenin iki ülkesi Etiyopya ile Somali arasında sıcak çatışmaya dönme riski olan ihtilafın çözümünde devreye girmişti. Her iki ülkeyle de çok yakın ilişkileri olan Türkiye, Etiyopya’nın resmî talebi üzerine Ankara Süreci adı verilen arabuluculuğu başlatmıştı.
İki ülke arasındaki kriz, Etiyopya’nın 1 Ocak 2024’te, Somali’den 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden ancak uluslararası toplum tarafından tanınmayan Somaliland ile denize ulaşım ve liman kullanımını içeren 50 yıllık bir anlaşma imzalaması ile başlamıştı.
Eritre’nin fiili olarak 1991 yılında bağımsızlığını kazanmasından bu yana Kızıldeniz’e erişimi kalmayan Etiyopya, deniz yoluyla ticaretini canlandırmak için yaptığı anlaşma karşılığında Somaliland’i tanıyan ilk ülke olma sözünü vermişti.
Somali’nin büyük tepkisini çeken bu gelişme, uluslararası toplum tarafından da kabul görmemiş; Etiyopya ve Somali arasında gerilim artmış ve taraflar birbirlerini askerî güç kullanmakla tehdit etmişti.
Son olarak “Türkiye Cumhuriyeti’nin kolaylaştırıcılığıyla Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti ve Somali Federal Cumhuriyeti’nin Ankara Bildirisi” duyurulmuştu.
Ankara Bildirisi’nin en önemli maddelerinden biri, Somali ve Etiyopya teknik heyetlerinin Türkiye'nin kolaylaştırıcılığında en geç 2025 yılı Şubat ayına kadar müzakerelere başlamasını ve bu müzakereleri dört ay içinde tamamlamalarını öngörüyor.
"Kibir yüzünden incinmediğin bir zaman dilimi oldu mu?" | Yekta Kopan ve ‘Belki Yaz Erken Gelir’ |
Günün öne çıkan haberleri... TIKLAYIN - "Ölünce beni kim yıkayacak?" afişlerinin sırrı çözüldü TIKLAYIN - Melih Gökçek’ten halefi Mustafa Tuna’ya sert sözler: Yalan söylüyor, sahtekârca iş yapıyor! TIKLAYIN - Uçakta "döner ayran" dönemi başlıyor TIKLAYIN - Erdoğan: Türkiye, Türkiye'den daha büyüktür; mukadderatımızdan kaçamayız TIKLAYIN - Wanda Nara yine mesajları ifşa etti EHTŞ lideri Colani, Erdoğan'ın eski danışmanı AKP'li Aktay'a konuştu: Kişisel görüşlerle ülke yönetmek doğru değil; Türkiye ile stratejik ilişkiler olacak TIKLAYIN - Milletvekilliği düşürülen tutuklu Can Atalay, TBMM'den seslendi: Bu ülkeyi, tek kutsalı para olanların ellerine terk etmeyeceğiz! |