ALMANYA’DAN TÜRKLERE MAVİ KART FIRSATI | Mavi Kart nedir, kimler, hangi meslekler başvurabilir? Nasıl başvurulur?

Almanya kapıları Türklere Mavi Kart ile açıldı. 1 Kasım'da yürürlüğe giren yasa ile nitelikli göç koşullarını genişleten Almanya, 64 alanda Türk uzman alınacağını duyurdu. Pekala Mavi Kart nedir, kimler, hangi meslekler başvurabilir? Nasıl başvurulur? Ayrıntılar ve tüm merak edilenler haberimizde...

Almanya, ülkesindeki nitelikli iş gücünü artırmak için göçmen maddelerini her geçen gün biraz daha genişletirken bu sefer de Mavi Kart ile kapılar Türklere açıldı. Almanya'da çalışmak isteyen vatandaşlar için büyük bir fırsat olarak değerlendirilebilecek Mavi Kart ile 64 alanda Türk uzman alınacağı belirtildi. 1 Kasım prestijiyle yürürlüğe giren Nitelikli Göç Yasası ile Alman hükümeti, ülkeye göç imkanını kolaylaştırdı. Pekala Mavi Kart nedir, kimler, hangi meslekler başvurabilir? Nasıl başvurulur? İşte ayrıntılar...

MAVİ KART NEDİR?

Mavi Kart yahut Mavi Avrupalı Personel Kartı, Avrupa Birliği üyesi olmayan vatandaşların, Danimarka ve İrlanda hariç olmak üzere Avrupa Birliği içindeki 27 ülkenin 25'inde çalışmasına ve yaşamasına müsaade verir. Lakin, Mavi Kartı veren ülke Schengen Bölgesine üye değilse Schengen alanına üye bir ülkeye girişe müsaade vermez. Almanya'da yeni çıkan Nitelikli Göç Yasası ile, yılda 39 bin 682 euro brüt maaşlı iş bulanlar Mavi Kart sahibi olabilecek.

MAVİ KARTA KİMLER, HANGİ MESLEKLER BAŞVURABİLİR?

📍 İmalat Kesimi:

📍 İnşaat ve Madencilik Dalı:

📍 Bilgi ve İrtibat Teknolojisi (BİT) Kesimi:

📍 Sağlık Dalı:

📍 Eğitim Dalı:

📍 Yaşlı Bakım Hizmeti:

📍 Sosyal Hizmet:

📍 Finans ve Sigorta:

📍 Fen Bilimleri:

📍 Tarım, Orman ve Balıkçılık:

📍 Çevre Bilimleri:

ALMANYA MAVİ KART NASIL BAŞVURULUR?

En az iki yıllık mesleksel eğitim almış ya da üniversite mezunu şahıslar için puan sistemine dayalı bir 'fırsat kartı' uygulanacak. Yeterlilik, yaş ve lisan maharetleri üzere iki kriter için de puan veriliyor.

En az altı puana sahip olanlar, geçimlerini teminat altına almak kaydıyla, bir yıl boyunca Almanya'da iş arama hakkı veren bir 'fırsat kartı' elde edecek. Bu kart, nitelikli istihdam için bir iş mukavelesi olması ve Federal İş Ajansı'nın kabul etmesi halinde iki yıla kadar yenilenebilecek. Almanca lisan marifetleri için minimum gerekli olan lisan bilgisi A2 düzeyinden A1 düzeyine indirildi.

Fırsat kartı 2024 yılının birinci yarısında kullanılmaya başlanacak. Son yapılan düzenlemeyle birlikte süreçleri devam eden sığınmacılar da gelecekte mesleksel eğitime başlama ya da bir işe girme fırsatına sahip olabilecek. Fakat bu yeni gelen sığınmacılar için geçerli olmayacak. Tıpkı formda 90 günlük turist vizesiyle gelenlerin de iş bulmaları halinde iş piyasasına girmeleri kolaylaşacak.