Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir, “Kızım için endişeleniyorum” dedi; mülteciler için “sert önlemler” istedi

Yeşil politikacı genel olarak "kimlik kontrollerinde daha fazla tutarlılık, suçlara karşı daha fazla ciddiyet ve yaptırım" ve "önleme çalışmalarında daha az hoşgörü" çağrısında bulundu

T24 Dış Haberler
Çeviri: 
Levent Taşkıran 

Almanya'da Yeşiller Partisi milletvekili, Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir, Alman FAZ'da konuk yazar olarak kaleme aldığı bir yazıda kızının maruz kaldığı ırkçılığı anlattı ve mülteciler tarafından işlenen suçlarda "sertlik" talep etti. 

Kızının geçen yıl Tanzanyalı bir arkadaşıyla birlikte Baltık Denizi kıyısındaki Mecklenburg'da bir kamp alanına tatile gittiğini yazan Özdemir, bunun ırkçı saldırılar nedeniyle kısa bir tatil olduğunu söyledi. "24 saat sonra Berlin topluluğu kaçtı çünkü öfkeli bakışları hakaretler ve burada tekrarlamak istemediğim ırkçı küfürler takip etti. Kalabalığın içinde ona saldıranlar, aralarında çocukların da bulunduğu çoğunlukla genç insanlardı" diyen Özdemir, kızının Berlin'de bir kadın olarak "başka dayatmalara maruz kaldığını" da ekledi. 

Özdemir, "Şehirde dışarıdayken kendisi ya da arkadaşları göçmen kökenli erkekler tarafından sık sık tatsız bir şekilde süzülüyor ya da cinsel tacize uğruyor. Ve evet, birlikteliklerde ve aile içinde cinsel taciz riskinin çok daha yüksek olduğu itirazı, sadece Baltık Denizi'nde değil, her yerde ırkçı hakarete uğrayabileceğiniz itirazı kadar doğrudur" diye yazdı. 

Özdemir, kızının "pek çok kadın gibi", "kalın bir deri geliştirdiğini" yazdı. Özdemir suça karışan mültecilere sert önlemler alınması gerektiğini söyledi. Çünkü Almanya'ya "hızla gelmek için ellerinden gelen her şeyi yapan, sıkı çalışan ve kararlı bir şekilde katkıda bulunan" "çok sayıda göçmen ve mülteci" var.

Özdemir daha sonra son dönemdeki mülteci politikasını eleştirdi. Özdemir'e göre "son on yıldaki iltica uygulaması giderek en güçlülerin hakkı haline geldi" ve "dünyanın kriz bölgelerinden gelenler sadece en savunmasız ve korunmaya en muhtaç olanlar değil, aynı zamanda ezici bir çoğunlukla en güçlüler, yani genç erkekler".

Özdemir'e göre bu gelişme "temel sığınma hakkının kabulünü giderek aşındırıyor ve büyük toplumsal çalkantılara yol açıyor". 

Özdemir: Solingen herkesi uyandırmalı

Yeşil politikacı genel olarak "kimlik kontrollerinde daha fazla tutarlılık, suçlara karşı daha fazla ciddiyet ve yaptırım" ve "önleme çalışmalarında daha az hoşgörü" çağrısında bulundu.

Özdemir'e göre, özellikle Solingen'deki saldırısını hatırlatarak "Solingen, sadece çok sayıdaki vakalar zincirine katılmamalı; Solingen herkesi uyandırmalı: Ülkede kimin olduğunu bilmemiz gerekiyor. Sadece burada bulunmasına izin verilenlerin ülkede olduğundan emin olmalıyız" dedi.