Alman işi demokrasi: Türk kökenli başkanvekiline istifa baskısı

Alman medyası, İsrail’i eleştiren Türk kökenli Meclis Başkanvekili Aydan Özoğuz için linç kampanyası başlattı. "İşte Siyonizm budur" ifadesiyle Mescid-i Aksa Şehitler Hastanesi’ndeki yangın fotoğrafını paylaşan Türk kökenli başkanvekili hakkında mecliste olağanüstü toplantı yapıldı.

Almanya, Gazze’de katliam yapan İsrail’le ilgili bir sosyal medya paylaşımına bile tahammül edemedi.

Alman Meclis Başkan Yardımcısı, Sosyal Demokrat Partili Türk asıllı milletvekili Aydan Özgoğuz, İsrail paylaşımı nedeniyle zor günler yaşıyor.

"BUYRUN İŞTE SİYONİZM" MESAJI

Alman medyası, iki gün önce Instagram’da, İsrail’in Gazze’de bombaladığı Mescid-i Aksa Şehitler Hastanesi’nin arazisinde çıkan yangını gösteren bir görsel paylaşan ve “İşte Siyonizm budur” diyen Özoğuz’un istifasını istiyor.


ÖZÜR DİLEMEK ZORUNDA BIRAKILDI

Anamuhalefet Hıristiyan Demokrat Partiler (CDU/CSU), konuyla ilgili özel oturum talebinde bulundu ve Alman Yaşlılar Konseyi (Aeltestenrat) toplandı.

Bunun üzerine Özoğuz, özür dilemek zorunda bırakıldı. Özoğuz’un, “Paylaşılan mesajın, barış içinde bir arada yaşamayı savunan yurttaşların duygularını incittiğini fark ettim. Amacım bu değildi ve pişmanım” dediği bildirildi. 

Ancak Meclis kararıyla görevden alınması mümkün olan Özoğuz’un, hükümetteki partilerin desteğini kaybetmemek için bir açıklama yaptığı belirtildi.

ALMAN MEDYASI İSTİFA İSTİYOR

Ancak, başta çeşitli Yahudi kuruluşları olmak üzere, bir kısım Alman medyası Özgoğuz’un açıklamasının yetmediği ve istifa etmesi gerektiği fikrinde.

Özoğuz’un istifa etmemesi halinde ancak meclis çoğunluğu tarafından görevden alınması mümkün. Bu da çoğunluğu elinde tutan Sosyal Demokrat Partisi-Yeşiller ve Liberal Demokrat Partisi'nin desteğini çekmesi halinde gerçekleşebilir.

İSRAİL ELÇİSİ DE DEVREDE

Şu anda, Meclis çoğunluğu ile görevden alma gibi bir durumun söz konusu olmadığı öğrenilirken, "Yahudi halkının ulus devleti olan Siyonizm’in ölümcül şiddeti temsil ettiğine ilişkin mesaj" yayınladığını öne sürülen Özoğuz’a karşı İsrail’den sert bir açıklama geldi.

İsrail’in Almanya Büyükelçisi, olayın halının altına sürülmesine izin vermeyeceklerini söyledi.