AKP’li vekilin maden şirketi ÇED kararını beklemeden kimyasal atık havuzu inşa etti: Bölgedeki dere atık su vasfına büründü
Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden faciasının ardından kamuoyu maden projelerini yakından takip etmeye başladı. Son olarak; AKP Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz’ün sahibi olduğu Alagöz Maden Şirketi'nin, Giresun Harşit Vadisi’nde yeni bir ağaç ...
Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden faciasının ardından kamuoyu maden projelerini yakından takip etmeye başladı.
Son olarak; AKP Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz’ün sahibi olduğu Alagöz Maden Şirketi'nin, Giresun Harşit Vadisi’nde yeni bir ağaç katliamına imza atmaya hazırlandığı ortaya çıktı.
BirGün'Den İsmail Arı'nın haberine göre; Doğankent’e bağlı Çatalağaç Köyü’ndeki “kurşun, çinko ve bakır” madeni için kaçak olarak bir atık havuzu daha yapıldığı ortaya çıktı.
ÇED KARARA BAĞLANMADAN KAÇAK HAVUZ İNŞA EDİLDİ
Alagöz Maden, 30 Ekim 2023 tarihinde “Madenin kapasite artışı ve yeni bir atık depolama alanı yapmak için” Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu yaptı.
Başvuruda, maden için bir atık havuzu daha yapılacağı, atık depolama alanının genişletileceği, sekiz galeri girişi, beş atık alanı, bir sızıntı suyu depo-lama havuzu ve şantiye alanı ilave edileceği ifade edildi. Ancak maden şirketi daha ÇED başvurusu karara bağlanmadan kaçak olarak atık havuzunu inşa etti. Ayrıca maden sahasının genişleyeceği alandaki kesilecek ağaçlar da işaretlendi.
CİMER'E SORULDU
Bölge halkı ağaçların neden işaretlendiğini Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) sordu. Orman Genel Müdürlüğü’nün yanıtında, “Alagöz Maden Şirketi’nin Orman Genel Müdürlüğü’nden 1 Kasım 2024 tarihinde aldığı altyapı tesis iznine (su ve pasa alanı) istinaden, izin alanında kalan ağaçların değerlendirilmesi ama-cıyla yapıldığı; yapılan damgalama işlemine devam edildiği” ifade edildi.
DERE DE MADEN NEDENİYLE KİRLENMİŞ!
Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, madenin çevresindeki su kaynaklarından 18 Nisan 2024’te numune aldırdı. Sekiz noktadan alınan numuneler sonucunda, bazı değerlerin belirlenen oranları aştığı, bölgedeki Derin Dere’nin maden faaliyeti nedeniyle kirlendiği tespit edildi.
2872 Sayılı Çevre Kanunu’na dayanılarak Alagöz Maden’e 464 bin 585TL idari para cezası kesildi. BirGün’ün ulaştığı ceza tutanağında, “Yapılan uygulamalar ve tespitler sonucunda, tesis sahasına ulaşan yüzeysel suların (dere) maden faaliyeti nedeniyle değişerek atık su vasfını kazandığı tespit edilmiştir” ifadeleri yer aldı.
Üstelik önceki yıl da yine dereyi kirleten Alagöz Maden’e sadece 54 bin 783 TL para cezası kesti. Cezanın gerekçesinin “Derenin hafriyat, toprak ve inşaat malzemesiyle kirletilmesi” olduğu öğrenildi.