AKP’li müteahhit için tutuklama başvurusu!

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Adıyaman’ın Besni ilçesinde bulunan Üzümkent Sitesi de yıkıldı. Enkaz yığınına dönen sitede toplam 83 kişi yaşamını yitirdi ve 1 kişi yaralandı.

Besni Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Üzümkent Sitesi ile ilgili şüpheliler; Memet Nuri Tuğsuz, Şükrü İşitmen, Abdullah Çetin, Ahmet İşitmen, Battal Oral, Cuma Ali Türk, Hüseyin Güner, Mahmut Keremoğlu, Memet Subaşı hakkında “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçundan hazırlanan iddianame, Adıyaman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.

BETON KALİTESİ DÜŞÜK ÇIKTI

Bilirkişi raporunda, “Soruşturma dosyasındaki belge ve bilgilerden söz konusu taşınmazların sahibinin S.S. Üzümkent Konut Yapı Kooperatifi ve Kooperatif yetkilisinin ise Şükrü İşitmen olduğu anlaşılmaktadır” ifadesi yer aldı. Üzümkent Sitesi’ne ait zemin etüt raporunun bulunmadığına dikkat çekilen raporda, “A-2 Blok enkazından alınan karotların en düşük silindir basınç dayanımı 11.24 MPa. A-1 Bloktan alınanlarınki ise 13.44 MPadır. Bu değerlerin her ikisi de 1997-ABYYHY'de belirtilen en düşük beton sınıfının (C16) karakteristik basınç dayanımını sağlamamaktadır. Ancak, karot adedinin ilgi standartta belirtilen karot sayısından az olması nedeniyle binadaki betonun dayanımı ile ilgili yapılan bu değerlendirmenin ihtiyatla karşılanması gerekmektedir. Bununla birlikte, yerindeki betonun kalitesinin düşük olabileceğine dair hem heyetimizin hem de keşfe katılan bilirkişilerin tespitleri de vardır” denildi.

​​​​​​​

SANIKLAR “SAMİMİ BEYANLARI” NEDENİYLE TAHLİYE EDİLMİŞ

Besni ilçesinde depremde yıkılan Üzümkent Sitesi’nin de aralarında bulunduğu 6 binanın müteahhitliğini üstlenen eski AK Parti Besni ilçe yönetim kurulu üyesi ve MÜSİAD üyesi Şükrü İşitmen, Mersin Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanarak 13 Şubat 2023 tarihinde tutuklanmıştı. Besni Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 8 Mayıs 2024 tarihli talebi ile Besni Sulh Ceza Hâkimliği, şüpheliler Şükrü İşitmen ve Memet Nuri Tuğsuz’a, “samimi beyanı gözetilerek, şüpheli hakkında adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasının yeterli olacağı kanaatine varılmakla, Besni Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebinin kabulü ile CMK’nın 109. maddesinde düzenlenen adli kontrol hükmünün uygulanmasına” karar verdi.

4 SANIĞIN TUTUKLANMASI İÇİN BAŞVURU YAPTILAR

ANKA Haber Ajansı’nın edindiği bilgiye göre; Üzümkent Sitesi’nde yakınlarını kaybeden vatandaşlar avukatı aracılığıyla, sanıklardan Memet Nuri Tuğsuz, Şükrü İşitmen, Abdullah Çetin ve Ahmet İşitmen’in tutuklanması için Adıyaman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.