AKP’li başkan yardımcısından AKP’li yöneticilere eleştiri

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya dün 5.9 büyüklüğündeki depremle tekrar sallandı. Kale merkezli meydana gelen depremin ardından kentte depreme ilişkin çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan AKP’li Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Özgür, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, “Geçen dönem yapılan hatalardan dolayı buradaki süreç 2 yıla kadar uzadı. Geçmiş dönemdeki yerel yöneticilerin risk almaması ve çok alakadar olmamasından kaynaklanıyor” dedi.

Malatya Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Özgür, 6 Şubat depremleri sonrasında kentte devam eden konut çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Özgür, geciken çalışmalardan dolayı depremzedelerin üçüncü bir kışı konteynerlerde geçirmek zorunda kalacaklarını kaydetti. Malatya Jeoloji Mühendisleri Başkanlığı görevi de yapan Özgür, 31 Mart yerel seçimlerinde Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcılığı görevine getirilmişti.

“REZERV ALANLARIYLA İLGİLİ ÇALIŞMALARDA GEÇ KALINDI”

Ağır hasarlı binaların yıkımlarına devam edildiğini belirten orta hasarlı binalarla ilgili müracaatların 5 Temmuz’da bittiğini belirten Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Özgür, şöyle konuştu:

* "5 Temmuz’a kadar müracaat olmadığı takdirde ağır hasarlıya girerek bu binalar şu anda yıkılıyor. Aynı zamanda güçlendirme yapılan binaların da inşaatları devam ediyor. Tabi bu ne kadar doğrudur, biraz beklemek lazım. Dün gerçekleşen depremde insanlar 6 Şubat psikolojisini tekrar yaşadı. Şu anda bölgede çalışmalar devam ediyor ama rezerv alanlarıyla ilgili çalışmalarda geç kalındı. Rezerv alanlarıyla ilgili ihale aşamalarının hepsi bittiği için yer teslimleri başladı. Rezerv alanlarla ilgili şu an dört bine yakın yürütmeyi durdurma kararı var. 

* Orta hasarlı binalarla ilgili mahkeme süreçleri devam ediyor. Bu davalarda bazı binalar tekrardan ağır hasarlıdan orta hasarlıya dönen binalar var. Onların da güçlendirme projeleri belediyeler tarafından veriliyor. İnsanlar iki yıldır konteynerlerde yaşamaya devam ediyor, bu yıl üçüncü kışı geçirecekler. Rezerv alanlarının içerisinde oturan insanların birçoğu evleri az hasarlı olan insanlar da şu anda konteyner kentlerde oturuyor. Bunların tahliye edilip yerine rezerv alanlarından boşalan insanlar buraya yerleştirmeye çalışılıyor. Ama bir iki yıl daha insanlar konteyner kentlerde yaşamaya mecburlar gibi görünüyor."

“ADIYAMAN, HATAY, KAHRAMANMARAŞ MALATYA’DAN DAHA İYİ DURUMDA”

Yeşilyurt ve Battalgazi merkez ilçeleriyle alakalı olarak teslim edilen ve yıl sonuna kadar teslim edilmesi planlanan konutlar ile ilgili bilgi veren Özgür, şu ifadeleri kullandı:

* "Bugüne kadar Yeşilyurt ilçemizde teslim edilen 6 bin 538, 2025 yıl sonuna kadar teslim edilecek 10 bin 360 olmak üzere toplamda 16 bin 898 konutun teslim edilmesi planlanıyor. Battalgazi ilçemizde ise teslim edilen 2 bin 856, 2025 yıl sonuna kadar teslim edilecek 8 bin 696 olmak üzere toplamda 11 bin 552 konutun teslim edilmesi planlanıyor. Verdiğim rakamlar ihalesi yapılmış, şantiyesi kurulmuş devam edilen projelerdir. Ayrıca önümüzdeki günlerde diğer konutların projelendirilmesi ve ihalesi yapılarak vatandaşlarımızın en kısa zamanda konteynerlerden evlerine yerleşmesi sağlanacaktır. 

* Yeni dönemde seçilerek görevine başlayan belediye başkanlarımız Malatya’mızın biran önce ayağa kalkması için uyum içerisinde çalışmaya devam ediyor. Malatya’daki sürecin bu kadar uzaması geçmiş dönemdeki yerel yöneticilerin risk almaması ve çok alakadar olmamasından kaynaklanıyor. Yoksa şu anda Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş Malatya’dan daha iyi durumda. Malatya’da 4-5 ayda süreç hızla devam ediyor. Zaten belediyeler yerinde dönüşümlere ruhsat vermeye 5-6 aydır başladı, rezerv alanları başladı, kentsel dönüşümler başlayacak ama süreç gecikmeli olduğu için inşaat boyutları bu zamana kadar geldi."