AKP ve DEM Parti kulislerinde “yeni çözüm süreci” iddiaları hakkında neler konuşuluyor?

AKP ve DEM Parti kulislerinde “yeni çözüm süreci” iddiaları hakkında neler konuşuluyor?

T24 Haber Merkezi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Meclis açılışında DEM Partililerle tokalaşması ve “milli birlik ve kardeşlik mesajı” çağrısı, ardından Cumhur İttifakı ortağı AKP’nin Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın buna destek çıkması siyasette “yeni bir çözüm süreci mi başlatılacak?” tartışması doğurdu. Peki AKP ve DEM Parti kulislerinde ne konuşuluyor?

Gazete Duvar yazarı Nergis Demirkaya’nın aktardığına göre, AKP’de “Yeni bir çözüm süreci olmaz. Bir tarafta Rusya-Ukrayna savaşı, diğer tarafta Gazze Savaşı, Lübnan’a uzanan saldırılar, Pasifik’ta gerginlik... 3. Dünya savaşı olasılığının konuşulduğu bir dönem. 2 yıl önceki siyasi ekonomi gündemle bugünü değerlendiremeyiz” değerlendirmesi yapılıyor. Parti içinde, “1 yıl önce 7 Ekim ve sonrasında yaşananları (Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısı) kim öngörüyordu. Kendi gündemimizi yaşanan yeni gelişmelere göre güncellemek gerekiyor. İç cepheyi güçlendirme çağrısı, diyalog, iş birliği çağrısı da buna dair. Bu güncellemeyi sadece iktidar değil muhalefet de yapmalı. Bunca yakın tehdit yaşanırken tüm partiler kendini gözden geçirmeli” görüşü dillendiriliyor.

AKP'liler: 2011-2013 yılları arasında yaşanan çözüm süreci koşullarında değiliz

Ayrıca AKP’de “2011-2013 yılları arasında yaşanan çözüm süreci koşullarında değiliz. Yeni bir dönem yeni konumlanmalar, yeni politikalar gerek. Bugünkü çağrı çözüm sürecine sıkıştırılmamalı. Çözüm süreci değil yeni bir demokratikleşme hamlesi, reform süreci, belki onun içinde bir tartışma olarak okunabilir” deniliyor.

Erdoğan ne demişti?

Erdoğan, salı günkü parti grup konuşmasında “Biz yeni yasama yılında siyasette artık farklı bir üslup ve söylem istiyoruz. MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli'nin açıklamalarını takdirle karşılıyor, Türk demokrasisi ve 85 milyonun kardeşliği adına çok kıymetli buluyoruz. Cumhur İttifakı'nın uzattığı elin değerinin muhatapları tarafından anlaşılmasını ümit ediyoruz. Beklentimiz, hiçbir ayrım yapmadan meclisteki tüm siyasi partilerin de bu yaklaşımla hareket etmesidir” ifadelerini kullanmıştı.

"Kürt sorununun çözümü de anayasadadır"

Demirkaya’nın aktardığına göre, Erdoğan’ın çağrısına DEM Partililer mesafeli. DEM Partililer şunları konuşuyor:

“Süreci izlemek lazım. Her şeyden önce tartışmaya Çözüm Süreci gibi bir kavramla bakmak doğru değil. O dönem farklıydı, bugün farklı. 3. Dünya savaşı iddialarının ortaya atıldığı, bölgede gerilimin yükseldiği bir zaman dilimindeyiz. Bu ortamda Türkiye’nin kendi içinde toplumsal barışı sağlamaya dönük adımları elbette olumlu olacaktır. 'Bu çağrıda asıl amaç yeni anayasaya destek arayışı' deniliyor. Kürt sorununun çözümü de anayasadadır. Biz de kategorik olarak buna karşı çıkmayız. Görüşlerimizi paylaşmak isteriz. Ama burada samamiyet testi bizim yol temizliği dediğimiz, ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması, AİHM, AYM kararlarına uyulması gibi beklentilerimizin hayata geçmesidir. Bunlar hayata geçerse yeni bir anayasa için ortam oluşur.

"Çözüm süreci iddialarını doğrulayacak hiç bir veri yok"

Çözüm süreci iddialarını doğrulayacak hiç bir veri yok. Bugün için ‘ya çok dar ekiple yürütülen bir süreç var ya da hiçbir şey yok’ diyebiliriz. Kimin neyin, peşinde olduğunu söylemek için çok erken. Yürüyen bir süreç varsa da bizim parçası olduğumuz bir süreç değil. Sadece şunu söyleyebiliriz. Eğer böyle bir yeni süreç yürütülecek ise bu açık, şeffaf yürütülmeli. Ne varsa kamuoyu önünde olmalı. Yeni anayasa konusu ise bizim önemsediğimiz bir konu. Anayasada ciddilerse de açık bir çalışma yürütülmeli.”

Ne olmuştu?

İsrail'in 7 Ekim 2023'te başlattığı Gazze operasyonunun ardından Lübnan'a yönelik kara harekatına girişmesi, İran ile İsrail arasında yaşanan gerginlik ve bölgesel savaş söylemleri, siyaset kulislerini hareketlendirdi.

Erdoğan: İsrail'in bir sonraki hedefi Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Ekim’de TBMM’nin yeni yasama yılı açılışında yaptığı konuşmada, İsrail - Hamas savaşı ve Lübnan’a sıçrayan saldırılarla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, "İsrail'in Gazze'de yürüttüğü soykırım bugünlerde Lübnan'a uzandı. Dün işgal güçleri Lübnan topraklarına karadan girdiğini duyurdu. İsrail'in bir sonraki hedefi Türkiye'dir. Bu niyetini de çeşitli vesilelerle ifşa etmektedir" dedi.

"İç cephe" vurgusu

Erdoğan, aynı konuşmasında, "iç cephe" vurgusu yaparak, “Fitne girişimleri karşısında millet olarak, 85 milyon olarak 'iç cephemizi' sağlam tutmaya gayret ediyoruz. Bugün, İsrail saldırganlığı karşısında, içeride ve dışarıda çatışma alanlarının değil, uzlaşma alanlarının öne çıkması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Bahçeli'den DEM Parti ile tokalaşma

Erdoğan'ın açıklamalarına paralel olarak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yeni yasama yılı açılışında sürpriz bir hamlede bulundu ve DEM Parti sıralarına giderek, milletvekilleri ile selamlaştı. Bahçeli, DEM Parti'li vekillerin elini sıkmasıyla ilgili, "Yeni bir döneme giriyoruz. Ülkemizde barışı sağlamak lazım" diyerek, "Uzattığım el milli birlik ve kardeşliğimizin mesajıdır. Uzattığım el gelin Türkiye partisi olun gelin teröre cephe alın gelin bin yıllık kardeşliğimizde kenetlenin teklifidir. Biz gelişi güzel keyfe keder, can sıkıntısından anlık dürtülerle dümenden el uzatmayız. Biz durduk yere el vermeyiz. Öylesine yerimizden kalkıp da el sıkmaya teşebbüs etmeyiz. DEM’e düşen sorumluluk uzanan bu samimi elin kıymet hükmünü anlaması dahası Türkiye partisi olması yönünde bir eşik olarak algılayıp değerlendirmesidir" açıklamasında bulundu.

DEM Parti'den açıklama

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise Bahçeli'nin tokalaşma jestini ve açıklamalarını, "Bu konularda atılacak adımları biz de izleyeceğiz hep beraber. Buradaki normalleşme midir, iç barış mıdır; kavramı, ismi ne olursa olsun somut olması gereken şey Türkiye’deki bütün bu sorun zincirinin çözümüne dair sağlıklı bir politik programın ortaya çıkması gerekiyor" şeklinde değerlendirdi. 

- Devlet Bahçeli yeni yasama yılının açılışında DEM Partililerle tokalaştı

- Bahçeli'den, DEM Parti'yle tokalaşmasına ilişkin açıklama: Yeni bir döneme giriyoruz, ülkemizde barışı sağlamak lazım

Bahçeli'den DEM Parti'ye "Türkiye partisi olma" çağrısı: Uzattığım el, milli birlik ve kardeşliğimizin mesajıdır

TIKLAYIN - Bahçeli’nin son çağrısının ardından DEM kulisleri: Şartlar olgunlaşırsa müzakereye hazırız

TIKLAYIN- Yeni "çözüm süreci" mi geliyor? | AKP'li isimlerden peş peşe açıklamalar

TIKLAYIN – Murat Sabuncu’nun yazısı: ‘Devlet desteğinde-bilgisinde’ çözüm mü, Hakan Fidan yine devrede mi, hemen önemsizleştirilmeli mi?

Candan Yıldız'ın röportajı | DEM Parti Milletvekili Sırrı Sakık: Bahçeli'nin ‘Ülkemizde barışı sağlamak lazım’ sözlerini önemsiyoruz, Bahçeli ile tokalaşmamızı eleştiren troller umurumuzda değil

TIKLAYIN - Bahçeli'nin DEM Parti'lilerle tokalaşmasında "Dolmabahçe mutabakatı" detayı

TIKLAYIN - Mehmet Y. Yılmaz yazdı: Kürt siyaseti aynı suda ikinci kez yıkanır mı?

TIKLAYIN - Yalçın Doğan yazdı: Bahçeli DEM'e çiçek attı ama...