AKP kulisleri hareketli: Yeri garanti olan 5 bakan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde verdiği kabine değişikliği sinyalinin ardından AKP kulislerinde hareketli günler yaşanıyor. Bakanlık bekleyen siyasetçilerin yanı sıra, görevden alınacağına yönelik söylentilerin dolaştığı isimler de ortaya çıkmış durumda. Halihazırda görev yapan 5 bakanın ise yeri garanti görülüyor.

14-28 Mayıs 2023 tarihli seçimlerin ardından atanan bakanların ağırlıklı olarak bürokrat kökenli olması, AKP'de uzun süredir tartışılıyor. Siyasetin içerisinden gelmeyen bakanların sahada başarılı olamadığı, halkın içine karışmakta ve seçmene dokunmakta güçlük yaşadıkları, teşkilat ile doğrudan iletişim kuramadıkları ve milletvekillerini dinlemedikleri uzun süredir rahatsızlık duyulan konular arasında. 31 Mart seçimlerinde yaşanan mağlubiyetin ardından AKP'de yapılan seçim muhasebesinde eleştirilerin odağında bakanlar yer alırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından kabine değişikliği tartışmaları yeniden hararetlendi. 

YENİ BAKANLAR İÇİN 'SİYASETÇİ' FORMÜLÜ

Ekonomim'den Besti Karalar'ın haberine göre; AKP kulislerinde konuşulan yeni formül, yeni göreve getirilecek bakanların siyasi kökenli olacağı yönünde. Erdoğan'ın değişim mesajı sonrası hareketlenen AKP'de parti içerisinde bakanlık bekleyen çok sayıda isim bulunuyor. Hakim olan görüş ise yeni atanacak bakanların eski milletvekili ya da aktif siyasetçilerden seçilmesi yönünde. Uzun süredir çok sayıda milletvekilinin bakanlardan randevu talep ettiği ancak görmezden gelindiği de kabinede yapılması planlanan değişiklik öncesinde parti yöneticilerine sık sık iletiliyor. 

5 BAKANIN YERİ GARANTİ 

Erdoğan'ın açıklamasının ardından çok sayıda AKP'li isim, kendisini ön plana çıkarmak için AKP içerisinde lobi çalışmalarına başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kamuoyuna yaptığı açıklamanın ardından seçmenin taleplerini dinleyeceği, performans ölçümüne gideceği ve potansiyel bakan adaylarının teşkilat, parti ve mevcut milletvekilleri ile olan ilişkilerini değerlendireceği konuşulmakta. Kabine için birçok bakanın değişebileceği konuşulsa da, yeri garanti olan 5 bakanın da isimleri açıktan açığa dolaşmakta.

Bu isimler Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler olarak öne çıkıyor. Ayrıca göreve geçtiğimiz aylarda başlamaları nedeniyle  Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un da görevlerinde kalmasına kesin gözüyle bakılmakta.