AKP iktidarı barajı unuttu

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 6 Şubat 2023 yılında meydana gelen depremde hasar gören Sultansuyu Barajının 20 aydır onarılmamasına tepki gösterdi. Ağbaba, “20 ay geçmesine rağmen konuyla ilgili bir adım atılmaması AKP’nin Malatyalı-Akçadağlı çiftçileri gözden çıkardığının göstergesidir” dedi.

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde Malatya’nın Akçadağ ilçesinde olan gören Sultansuyu Barajı gövdesi zarar gördü.

Depremin üzerinden  20 ay geçmesine rağmen baraj  onarılmadı. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 4 bin çiftçinin, iki sezondur sulama döneminde mağdur olduğunu kaydetti.

“4 BİN ÇİFTÇİMİZ İKİ SEZONDUR MAĞDUR”

Sultansuyu Barajı’nın sulama alanında 80 bin dönüm sulanan alan bulunduğunu belirten CHP’li Ağbaba şunları söyledi: 

“Sultansuyu Sulama Barajı göletinde oluşan hasarın; yaklaşık 600 Metre  uzunluğunda, 3 metre derinliğinde, 3 metre genişliğinde olduğu ve baraj gövdesinin, göletin havzasına doğru çökme şeklinde olduğu belirtilirken, depremin ardından baraj kapasitesinin yüzde 48 kısmından su depolanmadığı, sulamanın geri kalan yüzde 52’lik kısımla, yettiği kadar yapıldığı ifade ediliyor.

Sultansuyu Baraj suyu ile sulama yapan 16 Mahalle (Yağmurlu, Bahri, Şeyhler, Yeniköy, Duranlar, Kırkpınar, Ilıcak, Y.Örükçü, A.Örükçü, Esenli, Aksaray, Yeniköy, Çayırköy, Karahan, Bindal, Özal, Şahnahan) ve bu mahallelerde yaşayan yaklaşık 4 bin çiftimiz, iki sezondur sulama döneminde mağdur olmaktadır.

Sultansuyu Barajı’nın sulama alanında 80 bin dönüm sulanan alan bulunmakta, bunların 35 bin dönümünü kayısı bahçesi oluşturmakta, ayrıca bölgede başta yonca, mısır, ayçiçeği olmak üzere çeşitli yıllık ürünler yetiştirilmektedir. Su yetersizliği nedeniyle kayısı ağacı dışındaki hiçbir ürünün ekim ve dikimi de yapılamamaktadır”

“AKP ÇİFTÇİLERİ GÖZDEN ÇIKARDI”

Barajın tamir edilememesinden yüzlerce yeraltı kuyusunun açıldığını belirten Ağbaba şu ifadeleri kullandı: 

“Ayrıca sulama birliğinin alanında bulunan çiftçilerimiz tarafından barajın tamir edilememesi ve kayısı ağaçlarının kuruyacağı endişesi ile yüzlerce yeraltı suyu- YAS kuyusu açılmış, sondaj kuyuları halen açılmaya devam ediyor.

Bu kuyular yer altı sularına zarar vermekte ve sulama birliğini yok olma tehdidi ile karşı karşıya bırakmaktadır. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Sultansuyu Barajı’nın depremde hasar gören gövdesinin tadilat ve tamiratı ile ilgili sessizliği önümüzdeki yıllarda mağduriyetin artarak devam edeceği anlamına geliyor.

Deprem bölgesinde zaten büyük mağduriyet yaşayan üretici-çiftçilere bir de sulama konusunda yaşatılan mağduriyetin bir an önce son bulması gerekiyor. 20 ay geçmesine rağmen konuyla ilgili bir adım atılmaması AKP’nin Malatyalı-Akçadağlı çiftçileri gözden çıkardığının göstergesidir”