Aile Sağlığı Merkezleri’nde aşı krizi iddiası; Hepatit B ve tetanoz aşıları hastanelere kaydırıldı

"Sadece sözlü talimatla sağlık çalışanlarına tetanoz ve hepatit aşılarının idareli kullanılması talimatının verildiğini biliyoruz

T24 Sağlık

Şanlıurfa'daki Aile Sağlığı Merkezleri'nde (ASM), Hepatit B ve tetanoz aşılarının, sağlık hizmetlerinde yaşanan tedarik sorunları nedeniyle hastanelere transfer edilmek istendiği iddia edildi. Aile hekimleri, aşı dağıtım yönetiminde yaşanan kaotik duruma tepki göstererek, Sağlık Bakanlığı'nı sorunların çözümü için acil eyleme çağırdı.

Aşıların tedarikinde yaşanan bu sıkıntılar, çocukluk çağı aşıları gibi hayati öneme sahip olanları da etkiledi. BirGün'ün aktardığına göre, sağlık çalışanları, bazı bölgelerde kısıtlı aşı tedariği nedeniyle "aşıları idareli kullanın" uyarıları alırken, çoğu ASM'de mevcut aşıların hastanelere yönlendirilmesi istendi.

Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, yaşananları "Bu ülkenin sağlık yönetimindeki aciziyeti, dağıttığı aşıyı geri toplamak kadar büyük olamaz" şeklinde eleştirdi ve bu durumun ülke genelindeki aşı reddi sorununa ek olarak yeni lojistik problemleri ortaya çıkardığını belirtti. Eryazğan, aşıların geri toplanma sürecinin resmî bir açıklama olmaksızın yürütüldüğünü vurgulayarak, Sağlık Bakanlığı'ndan bu sorunların çözülmesi için etkili bir yönetim beklediklerini ifade etti.

CHP Ordu milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel ise sağlık hizmetlerindeki bu durumun vahametine değindi: “Bugün gelinen noktada sağlıkta en temel hizmetlerini bile alamaz hale geldik. Mesela aşılar, sadece sözlü talimatla sağlık çalışanlarına tetanoz ve hepatit aşılarının idareli kullanılması talimatının verildiğini biliyoruz. Hastanelere gelen iş kazaları, yaralanmalar hatta kirli yaralanmalarda dahi tetanoz aşısının yapılmadığı bilgileri alınıyor. İşe girmelerde sağlık taramalarında hepatit taramalarının ve aşılarının yapılmamasının istendiği bilgileri mevcut. Çocuklardaki en rutin aşılar olan karma ve kızamık aşılarının yapılmadığı bilgileri var. Bu nedenle kızamık vakalarında patlama yaşanıyor. Yani aşı gibi en temel sağlık hizmeti ekonomik gerekçelerle yapılmıyor. Konu ile ilgili verdiğimiz soru önergelerinde bu hizmeti alamayan insanlarda bu hastalıklarda bir sayısal artış var mı diye soruyoruz.”


'Salıncak eyalet' nedir, en çok oy alan aday neden kazanamıyor; işte ABD seçimleriyle ilgili bilmeniz gereken her şey