AHESEN’den çağrı: Sağlıkta şiddete karşı ‘Kara Liste’ uygulaması başlatılsın

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), sağlıkta şiddet olaylarının artması üzerine, acil çözüm taleplerini yineleyerek "kara liste" uygulamasının sağlık sektöründe de hayata geçirilmesini önerdi.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarına her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Mersin’de bir hastanın hemşireye saldırması ve ardından aile hekimini darp etmesi ile Eskişehir’de bir aile hekiminin, rapor vermediği gerekçesiyle bir hasta yakını tarafından darp edilmesi, sağlıkta şiddetin boyutlarını gözler önüne serdi. Aile hekimleri, her hafta siyah giyinerek "Karalar Bağladık" sloganıyla şiddete karşı tepkilerini dile getirirken, ilgili bakanlıklardan somut çözüm adımları beklediklerini vurguluyorlar.

AHESEN Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, sağlıkta şiddet olaylarının önüne geçmek için Türk Hava Yolları’nın uçuş güvenliğini tehdit eden yolculara uyguladığı "kara liste" sisteminin sağlık sektörüne uyarlanmasını önerdi. Dr. Kandemir, geçtiğimiz günlerde THY tarafından uçuş güvenliğini tehdit eden bir yolcunun kara listeye alınarak uçuşlardan men edilmesini örnek göstererek, “Sağlık hizmetlerinde neden benzer bir adım atılmıyor? Şiddet uygulayanlar sağlık hizmeti almaktan men edilerek kara listeye alınmalı. Acil dışı sağlık hizmetleri bu kişilere kısıtlanmalı” dedi.


(AHESEN Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir)

ŞİDDETE KARŞI ETKİN TEDBİR ÇAĞRISI

Sağlık çalışanlarının güvenliğinin sağlanmasının devletin asli görevi olduğunu belirten Dr. Kandemir, “Vatandaşın şifa bulmaya geldiği sağlık merkezlerinde, kamu düzenini bozmak ve sağlık çalışanlarını tehdit etmek bu kadar kolay olmamalı. Sağlıkta şiddeti önlemek adına etkin ve caydırıcı adımlar atılmalı. Kara liste uygulaması, şiddete meyilli kişilerin sağlık hizmetlerinden sınırlı şekilde faydalanmasını sağlayabilir” diye konuştu. Dr. Kandemir, ayrıca sağlıkta şiddete karşı önlemlerin alınmasının Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğunda olduğunu belirterek, şiddet haberleri devam ettikçe "Karalar Bağlamaya" ve seslerini duyurmaya devam edeceklerini vurguladı.

AHESEN, sağlıkta şiddetin önlenmesi ve çalışanların güvenliğinin sağlanması için acil önlemler alınması gerektiğini bir kez daha hatırlattı.