Af yasası SON DAKİKA | Mahkumlara AF çıkacak mı 2024? | 8. Yargı Paketi ne vakit çıkacak?

Af yasası son dakika gelişmeleri 8. yargı paketi görüşmeleri sürerken yakından takip ediliyor. Yılbaşı öncesi hazırlıklarına başlanan 8. Yargı Paketi için bekleyiş sürüyor. Ceza yaptırımlarından kontrollü hürlük hususlarına kadar pek çok alanda yenilikler yapılması öngörülüyor. Pekala Mahkumlara af çıkacak mı 2024? 8. Yargı Paketi ne vakit çıkacak? Ayrıntılar haberimizde...

AF YASASI SON DAKİKA 2024 | Mahkumlara af yasası görüşmelerinden çıkacak sonuç merak ediliyor. 8. Yargı Paketi değerlendirilirken af yasası son dakika sorguları devam ediyor. Bakan Tunç, paketle ilgili çalışmanın taslak basamağında olduğunu, yakın vakitte TBMM'de milletvekillerine sunulacağını bildirdi. Husus ile ilgili aktüel gelişmeleri sizler için derledik.

MAHKUMLARA AF ÇIKACAK MI?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 8. Yargı Paketi'ne ait, "Takvim çok uzamaz. Seçim takvimi içerisindeyiz şu anda fakat Meclis seçim için tatile ayrılmadan, orta vermeden, şubat sonu üzere, marta kalmaz, şubat ortaları üzere Mecliste görüşülür." dedi.

8. Yargı Paketi olarak isimlendirilen yeni yargı paketine ait sorular üzerine Bakan Tunç, paketle ilgili çalışmanın taslak etabında olduğunu, yakın vakitte TBMM'de milletvekillerine sunulacağını bildirdi.

Bakan Tunç, "Takvim çok uzamaz. Seçim takvimi içerisindeyiz şu anda lakin Meclis seçim için tatile ayrılmadan, orta vermeden, şubat sonu üzere, marta kalmaz, şubat ortaları üzere Mecliste görüşülür." tabirini kullandı.

Toplumda cezasızlık algısının yaygın olduğunu belirten Tunç, Sekizinci Yargı Paketi'nde bu duruma ait düzenlemeler de bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

Yapılacak yeni düzenleme ile bir yıl ceza alan kişinin 6 aylık şartlı salıverme oranın yalnızca 5'te 1'lik kısmının kontrollü özgürlük olmasını istediklerini belirten Tunç, "Yani bunun en az 5 ayını cezaevinde kalmış olsun diyoruz. Taslakta teklifimiz bu. Olağan ki milletvekillerimizin takdirinde."

8. YARGI PAKETİ MADDELERİ

Yeni yargı paketinde temyiz mühletlerine ait düzenlemelerin de yer alacağına vurgu yapan Tunç, mevcut düzenlemede, iş, hukuk, ceza mahkemelerinde 7, 8, 15 gün üzere farklı temyiz, itiraz mühletleri bulunduğunu hatırlattı. Adalet Bakanı Tunç, "Artık bu sorular da ortadan kalkmış olacak. Tek bir cevap olacak. İki hafta. Bütün davalarda itiraz ve temyizde müddet iki hafta olacak. Diyoruz ki, bildiriden itibaren başlasın müddet ve iki hafta içinde temyiz edebilsin." dedi.

Bakan Tunç ayrıyeten, yeni yargı paketiyle Anayasa Mahkemesinin (AYM) pilot kararı gereği, makul müddette yargılama yapılmadığı argümanlarıyla ilgili müracaatlar için Tazminat Kurulu kurulacağını da bildirdi.

Bakan Tunç, Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği kimi yol düzenlemeleri olduğunu, buna ait de yeni yargı paketinde çalışıldığını belirtti.