Açık Radyo Yayın Yönetmeni Ömer Madra: Kamusal alanın sesi olan radyomuz kapanmayacak

"Her yerde 'Açık Radyo açık kalmalı' diye haykırın,

T24 Haber Merkezi

Açık Radyo Yayın Yönetmeni Ömer Madra, RTÜK tarafından karasal yayın lisansının iptal edilmesine tepki göstererek, "Açık Radyo kapanmayacak, kamusal alanın sesidir," dedi.

Yaklaşık 29 yıldır yayında olan Açık Radyo, "Ermeni soykırımı" ifadesi kullanılması nedeniyle RTÜK'ün uygulamaya koyduğu program durdurma cezasını uygulamadığı için karasal yayın lisansını kaybetti.

Açık Radyo, 3 Temmuz tarihinde RTÜK tarafından yapılan bir kararla yayınını durdurmak zorunda kaldı. Karar, radyonun elektronik ortamda almadığı bir tebligat yüzünden gerçekleşti ve RTÜK, radyonun belirtilen günlerde yayınlarını durdurmamasını gerekçe göstererek yayın lisansını iptal etti. Radyo, bugüne kadar bin 416 gönüllü programcı ile bin 219 farklı program üretti ve bu programlardan 29 kitap yayımlandı.

Açık Radyo'nun karasal yayınlarının durdurulması ve bu süreçte yaşananlar hakkında Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’ne (MLSA) konuşan Madra, yaşananları "tatsız ve berbat bir sürpriz" olarak nitelendirdi. Madra, 24 yıl önce bir edebiyat programına verilen ve daha sonra Danıştay kararıyla onaylanan 15 günlük yayın durdurma cezasını hatırlatarak, benzer bir durumla şimdi karşı karşıya olduklarını ifade etti.

Madra, "Medya ve basın özgürlüğüne büyük baskı var. 24 Nisan'da bir konuğun Osmanlı topraklarında yaşananları 'soykırım' olarak adlandırması üzerine ceza aldık. RTÜK, toplumu kin ve düşmanlığa teşvik ettiğimizi iddia etti ancak bu iddialar Anayasa'ya aykırı," dedi. Ayrıca, internet üzerinden yayına devam edeceklerini ve yürütmeyi durdurma kararı alınması durumunda karasal yayına geri dönebileceklerini belirtti.

"Açık Radyo susturulamaz, kamusal alanın sesidir. Lisansın iptali, kamuoyunun sesini kesmek anlamına gelir. Ulusal ve uluslararası basın kuruluşlarından büyük destek aldık. Bu, açık bir sansürdür ve kabul edilemez," diyen Madra, mücadelelerinin süreceğini ve kararın geri alınmasını umduklarını ifade etti. Madra, toplumun ve halkın Açık Radyo için harekete geçmesi gerektiğini vurgulayarak, "Her yerde 'Açık Radyo açık kalmalı' diye haykırın," çağrısında bulundu.


Cem Adrian’dan Picasso’ya: