Acemoğlu’na göre Türkiye dahil tüm dünyada toplumun demokrasilere desteği azaldı

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ekonomi profesörlerinden Daron Acemoğlu, demokrasilerin büyümeye pozitif katkısının olduğuna ancak dünyada demokrasi baharının bittiğine dikkat çekerek “Demokrasinin son baharındayız. Umarım kışına girmeyiz” dedi.

Türkiye İş Bankası’nın, 100’üncü kuruluş yıldönümü vesilesiyle düzenlediği “Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış” başlıklı uluslararası konferansında konuşan Prof. Dr. Acemoğlu, dünyada düşük faiz döneminin bittiğini ve Türkiye’de de zaten faizin yüksek olduğu bir ortam olduğunu belirtti. Bütün dünyada teknolojiyle ilgili yapılması gereken yatırımların ve adaptasyonların yüksek faizlerin olduğu dönemde yapılacağını vurgulayan Acemoğlu, bunun bir zorluk olduğunun altını çizdi. Acemoğlu’nun konuşmasının satır başları şöyle:

ÖZGÜRLÜK ORTAMI SAĞLANMALI

Chicago Üniversitesi’nde ekonomist Prof. Dr. Ufuk Akçiğit de anlık değil uzun vadeli büyümelerin sonuç verdiğini vurgulayarak “Ekonomik büyüme verimliliğe, verimlilik de teknolojiye ve bilime bağlı. Üç şeye artık dikkat etmemiz gerekiyor; bilime ve bilim insanlarına artık hak ettikleri değeri göstermek, şirketlerimizin dünyadaki teknolojileri üretebilecekleri ortam ve politikalar geliştirmek, fikri ve vicdanı hür gençlerimizin hayal kurabilecekleri ve hayallerini gerçekleştirebilecekleri düşünce özgürlüğü ortamını sağlayabilmek” dedi.