AB’nin paketinden İran’a yaptırım, Ukrayna’ya yardım çıktı

Avrupa Birliği, İran'ın Rusya ile olan füze ticaretinden dolayı İranlı kişi ve kurumlara ekonomik yaptırımlar getirmeye hazırlanıyor. Diğer yandan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna için ayrılan 600 milyon avro değerinde askeri yardım paketini duyurdu.

Avrupa Birliği, İran balistik füzelerinin Rusya'ya transferinde rol oynayan kişi ya da kuruluşlara yaptırım uygulamayı planlıyor. 

Açıklamayı yapan üst düzeydeki bir AB yetkilisi, "İran'ın Rusya'ya balistik füze göndermesi konusunda ilk yaptırım paketinin Pazartesi günü açıklanmasını bekliyoruz" dedi.

Avrupa Birliği, İran balistik füzelerinin Rusya'ya transferinde rol oynayan kurum ve kişileri hedef alan yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor. AB, İran'ın füzelerinin Ukrayna'da kullanılmak üzere Rusya'ya gönderilmesinden rahatsızlığını belirtiyor. 

Bununla birlikte, yaptırımlar ve belirlenecek kişi ya da kuruluşlarla ilgili diğer ayrıntılar henüz açıklanmadı.

YAPTIRIMLA AYNI ZAMANDA YARDIM KARARI

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Cuma günü yaptığı açıklamada Ukrayna'ya 600 milyon avro askeri yardım yapılacağını duyurdu. Ortaklarıyla birlikte 2024 yılı sonuna kadar 1,4 milyar avroluk bir askeri yardım paketi sözü verdi.

Başbakan  Scholz, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy ile birlikte şansölyelik binasında konuşma yaptı. Bu askeri yardımın Putin'e, Batı'nın Ukrayna'ya verdiği desteği kesmeyeceği yönünde bir mesaj olduğunu söyledi