AB’de gündem, kaçak göçmenleri sınır dışı planı

Avrupa Birliği'nde kaçak göçmenleri sınırları dışındaki "geri gönderme merkezlerine" nakletme planına destek giderek güçleniyor. Avrupa'da bu yönde ilk adım İtalya'dan geldi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, başvuruları reddedilen sığınmacıların nakledilmesi için Avrupa Birliği (AB) sınırları dışında "geri gönderme merkezleri" kurulması yönündeki tartışmalı projeye şimdiye kadarki en güçlü desteğini açıkladı.

Euronews'in haberine göre bu fikir, von der Leyen'in Brüksel'de iki gün sürecek ve göç konusunun ağırlıklı olarak ele alınacağı zirve öncesinde AB liderlerine gönderdiği bir mektupta yer aldı. Pazartesi akşamı medya ile paylaşılan yedi sayfalık mektupta, geçen yıl blok genelinde 1,14 milyona ulaşan sığınma başvurularının sayısının azaltılması ve düzensiz sınır geçişleri ve insan kaçakçılığıyla mücadele edilmesi için çeşitli öneriler yer alıyor. 

Öneriler arasında, Giorgia Meloni'nin aşırı sağcı hükümetinin İtalyan yetkililer tarafından açık sularda kurtarılan erkek göçmenleri transfer etmek için iki merkez inşa ettiği Arnavutluk'taki sisteme benzer şekilde, genellikle sığınma prosedürlerinin offshore edilmesiyle ilişkilendirilen "yenilikçi yollar" geliştirmeye yönelik açık bir eylem çağrısı da yer alıyor.

Von der Leyen'in, "Özellikle geri dönüşle ilgili yeni bir yasa teklifi göz önünde bulundurulduğunda, AB dışında geri dönüş merkezleri geliştirme fikriyle ilgili olası yolları araştırmaya devam etmeliyiz" ifadeleri de mektupta yer alıyor.