ABD, İsrail’e Gazze yardımını artırması için mektup yazdı: 30 gün süre verdi, aksi halde askerî yardımların kesileceğini söyledi

Mektup Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin tarafından imzalandı

T24 Dış Haberler

ABD, İsrail'e bir mektup yazarak Gazze'ye insanî yardım erişimini artırması için 30 gün süre verdi. Aksi halde ABD askerî yardımının kesileceği söylendi. 

"ABD'nin müttefikine yönelik bilinen en güçlü yazılı uyarısı" olarak nitelendirilen mektup, Gazze'nin kuzeyinde çok sayıda sivil kayba neden olduğu bildirilen yeni saldırı dalgasının ortasında geliyor.  Mektupta ABD'nin kötüleşen insani durumla ilgili derin endişeleri olduğu belirtilirken, İsrail'in geçen ay kuzey ve güney arasındaki insani yardım hareketlerinin yaklaşık yüzde 90'ını engellediği ya da engellediği ifade ediliyor.

ABD'nin İsrail hükümetine gönderdiği ve içeriği Dışişleri Bakanlığı tarafından da teyit edilen mektup ilk olarak Axios internet sitesi tarafından haberleştirildi. Mektup Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin tarafından imzalandı.

"ABD politikası üzerinde etkileri olabilir"

Mektupta “ABD hükümetinin Gazze'de kötüleşen insanî durumdan duyduğu derin endişenin altını çizmek ve hükümetinizden bu gidişatı tersine çevirmek için bu ay içinde acil ve sürekli adımlar atmasını talep etmek için yazıyoruz” deniyor.

Mektupta İsrail'in “şu andan itibaren ve 30 gün içinde” yardım malzemelerini arttırmak için bir dizi somut önlem alması gerektiği belirtildi ve bunun olmaması halinde "ABD politikası üzerinde etkileri olabileceği" uyarısında bulunuldu. 

"Kuzey Gazze'nin izolasyonuna son verin" çağrısı

Mektupta, ABD insani yardımlarının ulaştırılmasını engelleyen ülkelere askeri yardım yapılmasını yasaklayabilen ABD yasalarına atıfta bulunuldu. 

Mektupta ayrıca İsrail'e, kuzeyden güneye “İsrail hükümetinin sivilleri zorla tahliye etme politikası olmayacağını” yeniden teyit ederek “kuzey Gazze'nin izolasyonuna” son vermesi çağrısında bulunuluyor.

İsrail: Bu konuyu ciddiye alıyoruz

İsrail'in mektubu incelediğini belirten İsrailli bir yetkili, ülkenin “bu konuyu ciddiye aldığını” ve ABD'li muhataplarıyla “dile getirilen endişeleri ele alma” niyetinde olduğunu söyledi. İsrail daha önce yaptığı açıklamada kuzeydeki Hamas militanlarını hedef aldığını ve insani yardım girişini durdurmadığını söylemişti.

Gazze'ye geçişlerin yönetiminden sorumlu İsrail askeri kurumu Cogat, pazartesi günü, Dünya Gıda Programı'ndan yardım taşıyan 30 kamyonun Erez geçişinden kuzey Gazze'ye girdiğini açıkladı. Bu, Birleşmiş Milletler'in (BM) kuzeye hiçbir gıda yardımı ulaştırılmadığını ve oradaki 400 bin Filistinlinin hayatta kalması için gerekli malzemelerinin tükenmekte olduğunu söylediği iki haftalık bir dönemi sona erdirdi.

ABD, İsrail'in açık ara en büyük silah tedarikçisi ve İsrail ordusu geçtiğimiz yıl Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü savaşta büyük ölçüde ABD tarafından tedarik edilen uçaklara, güdümlü bombalara, füzelere ve mermilere bel bağladı.