ABD, Husileri vurdu: 8 yıl sonra ilk kez o uçak havalandı

ABD, Yemen'de Husilere ait yeraltı tesislerini vurdu. ABD Merkez komutanlığı, 2017 yılından beri ilk kez B2 Spirit bombardıman uçaklarının kullanıldığını vurguladı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Çarşamba gecesi yaptığı açıklamada, ABD'nin Çarşamba günü Yemen'de Husilerin kontrolündeki bölgelerde beş yeraltı mühimmat depolarına saldırı düzenlediğini duyurdu.

Austin, açıklamasında “ABD kuvvetleri, Hüsilere ait, çeşitli silahlar ve bileşenlerini bulunduran birden fazla yer altı tesisini vurdu. Husiler, bu silahları sivil kişi ve araçları vurmak için kullanıyordu" dedi.

ABD Merkez Komutanlığı, saldırı esnasında B2 Spirit bombardıman uçağını kullandığını duyurdu. 2017'den beri kullanımı kaydedilmeyen bu uçaklar, 100 metreden fazla delme gücüne sahip, 1 tonluk sığınak yok edici bombalar taşıyabiliyor. ABD bu uçağın taşıdığı mühimmatla, özellikle yer altı sığınaklarının yok edildiği üzerinde durdu. 


GBU-57, yüz metrenin altında depo ve üretim görevi gören sığınakları imha edebiliyor

OPERASYONLAR DEVAM EDİYOR

ABD saldırıları sonucu, bölgedeki havaalanlarında patlamalar görüldü. ABD güçleri, geçtiğimiz haftalarda Yemen'li Husilerin tesislerine 15 ayrı saldırı düzenlemişti. Husiler, ticari gemileri vurarak karşılık vermişti.

Filistin'i desteklediklerini ve Hamas'la işbirliği içinde olduklarını vurgulayan İran destekli Husiler, İsrail'in saldırıları durana kadar Kızıldeniz'i dünya ticareti için kullanılamaz bir hale getirmek istediklerini söylemişlerdi.

Kızıldeniz'deki gemilerin güvenliğinden sorumlu ABD Merkez Komutanlığı, sosyal medya sitesi X'te yaptığı açıklamada, operasyonunun sonucunda ortaya çıkan hasarın tespit çalışmalarına devam edildiğini söyledi.