ABD, beyaz ekmeği sağlıklı gıda listesinden çıkardı
ABD’nin 30 yıl gecikmeyle değiştirdiği yeni sağlıklı gıda listesi muhtemelen başta Avrupa olmak üzere ABD ile ticareti olan bütün ülkeleri ve bu ülkelerdeki üretim biçimini etkileyecek. Diğer ülkelerin de sağlıklı gıda konusunda gecikmeden listelerini güncellemeleri gerekiyor. Son istatistiklere göre Amerikalıların yüzde 77’si doymuş yağ alımına ilişkin tavsiyeleri aşıyor, yüzde 63’ü ilave şeker sınırlarını aşıyor ve yüzde 90’ı çok fazla sodyum tüketiyor. Neredeyse yüzde 80’i süt ürünleri, meyve
Diğer ülkelerin de sağlıklı gıda konusunda gecikmeden listelerini güncellemeleri gerekiyor.
Neredeyse yüzde 80’i süt ürünleri, meyve ve sebze konusunda yetersiz kalıyor.
Durumun kötüye gittiğini gören ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 30 yıl sonra “sağlıklı” olarak nitelendirilen gıdaları yeniden tanımladı.
Ayrıca doymuş yağ, sodyum ve ilave şekerler için belirli sınırlar içinde kalacak.
Eski düşünce 1990’larda uygulamaya konduğunda, kuralın odak noktası tüm yağların azaltılmasıydı.
Günümüzde ise sağlıklı yağların faydalarını kabul ederken doymuş yağların azaltılması üzerinde duruluyor.
Bu değişim ne anlama geliyor?
***
Araştırmalar, çocuklarda görülen obezitenin çarpıcı bir şekilde arttığını gösteriyor.
Dünyada 5-19 yaş arası 160 milyon obez çocuk var. Ergenlik döneminde görülen obezite 1990’dan bu yana dört katına çıktı.
Peki Türkiye’de durum ne?
Akıllı telefon, tablet gibi teknolojik cihazların kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte çocuklarda fiziksel aktivitenin azalması ve beslenme alışkanlıklarının olumsuz yönde değişmesi, öne çıkan iki sebep olarak görülüyor.
Sağlık uzmanları durumu, “Önceden buz dağının ucunu görüyorduk ama şimdi buz dağı tamamen ortaya çıkmaya başlıyor” diye ifade ediyor.
Oysa araştırmalara göre çocukken fazla kilolu ya da obez olanların bu sorunu yetişkinliğe taşıma ihtimalleri oldukça yüksek.
Dünyanın yarısı aşırı yemekten hasta diğer yarısı da hiç yiyememekten.
Deveye sormuşlar “Boynun neden eğri” diye; “Nerem doğru ki” demiş.