ABD Adalet Bakanlığı, Virginia eyaletine federal seçim yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtı

Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, bakanlığın açtığı davayı “Amerika'nın demokrasisine yönelik anayasaya aykırı ve yasadışı bir saldırı” olarak nitelendirdi

T24 Dış Haberler

ABD Adalet Bakanlığı, cuma günü yaptığı açıklamada Virginia eyaletine, seçimlere 90 gün kala seçmenlerin sistematik olarak listeden çıkarılmasına yönelik federal yasağı ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtığını duyurdu.

Virginia'nın Cumhuriyetçi valisi Glenn Youngkin, 7 Ağustos'ta Motorlu Taşıtlar Departmanı'na vatandaş olduklarını doğrulayamayan kişileri çıkarmak için Seçim Departmanı'nın “seçmen listesinde günlük güncellemeler” yaptığını belgelemesini gerektiren bir idari emir imzaladı.

Adalet Bakanlığı, tespit edilip kendilerine bildirilen ve 14 gün içinde vatandaşlıklarını teyit etmeyen ABD vatandaşlarının kayıtlı seçmenler listesinden çıkarılacağını söyledi. Bu uygulamanın 5 Kasım seçimleri öncesinde vatandaşların seçmen kayıtlarının iptal edilmesine yol açtığı belirtildi.

Başsavcı Yardımcısı Kristen Clarke, “Seçim gününe 90 gün kala seçmen kayıtlarını iptal ederek Virginia, şartları sağlayan seçmenleri kayıtlardan silinme tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor ve seçmenler için kafa karışıklığı riski yaratıyor” dedi.

Bakanlık, etkilenen uygun seçmenlerin Seçim Günü'nde engelsiz bir şekilde oy kullanabilmelerini sağlayacak ve gelecekteki ihlalleri yasaklayacak ihtiyati tedbir talebinde bulunduğunu söyledi.

Youngkin bu hamleyi siyasi amaçlı ve seçimlere müdahale girişimi olarak nitelendirdi.

Cuma günü yaptığı açıklamada, “Başsavcımızın desteğiyle, yasal olarak atmamız gereken bu sağduyulu adımları elimizdeki tüm kaynaklarla savunacağız” dedi.

Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, bakanlığın açtığı davayı “Amerika'nın demokrasisine yönelik anayasaya aykırı ve yasadışı bir saldırı” olarak nitelendirdi.