AB liderlerinin kararı Ankara’nın tepkisini çekmişti; Fidan’dan Brüksel’le üst düzey görüşme
Dışişleri Bakanlığı, AB Devlet ve Hükümet Başkanları Özel Zirvesi'nde Türkiye ile ilgili alınan kararlara "AB ile diyaloğumuzu, mütekabiliyet çerçevesinde, AB'nin önümüzdeki dönemde Türkiye'ye yönelik adımlarının hızı, düzeyi ve kapsamına göre ele alacağız" diyerek tepki göstermişti
T24 Haber Merkezi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Komşuluk ve Genişlemeden sorumlu AB Komiseri Oliver Varhelyi ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. AB Devlet ve Hükümet Başkanları Özel Zirvesi'nde, taslakta daha önce yer almamasına rağmen Konsey, Komisyon raporunda belirlenen adımların atılması için AB Daimi Temsilciler Komitesi'ni (COREPER) görevlendirmişti. Öte yandan Kıbrıs müzakerelerinin tekrar başlaması vurgusu yapılmıştı. Dışişleri Bakanlığı, söz konusu kararlara tepki göstererek "AB ile diyaloğumuzu, mütekabiliyet çerçevesinde, AB'nin önümüzdeki dönemde Türkiye'ye yönelik adımlarının hızı, düzeyi ve kapsamına göre ele alacağız" açıklamasında bulunmuştu.
Bakanlık kaynaklarının aktardığına göre; Fidan-Varhelyi görüşmesinde 17-18 Nisan'da Brüksel’de gerçekleştirilen AB Devlet ve Hükümet Başkanları Özel Zirvesi’nde Türkiye ile ilgili kabul edilen kararlar gündeme geldi.
METİN KAAN KURTULUŞ YAZDI | T24, zirvenin taslak metnini gördü: AB, Türkiye ile yakınlaşmaya yeşil ışık yakacak
Zirvede Türkiye için hangi kararlar alındı?
AB Devlet ve Hükümet Başkanları Özel Zirvesi’nde Avrupa Birliği liderleri, AB Konseyi sonuç bildirisinin Türkiye ile ilgili bölümünde taslak metne kıyasla değişikliğe gitmişti.
Taslakta daha önce yer almamasına rağmen Konsey, Komisyon raporunda belirlenen adımların atılması için AB Daimi Temsilciler Komitesi'ni (COREPER) görevlendirmişti.
Sonuç bildirisine ayrıca taslakta yer almayan, "Türkiye'nin yapıcı katılımı, raporda yapıcı katılımı ortak işbirliği alanlarında ilerleme için önemli olacaktır" ifadesi eklenmişti. Sonuç bildirisinde taslakta da yer aldığı üzere Kıbrıs'ta müzakerelerin tekrar başlamasının AB-Türkiye ilişkileri için önemine vurgu yapılmıştı.
AB liderlerinin taslak metinde bu değişiklikleri yapmasıyla, Avrupa başkentlerinin hâlâ Türkiye ile yakınlaşma konusunda ihtiyatlı olduğu anlaşılmıştı.
TIKLAYIN | Dışişleri'nden AB'ye tepki: Diyaloğumuz artık mütekabiliyet çerçevesinde ele alınacaktır!
Dışişleri tepki göstermişti
Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) Devlet ve Hükümet Başkanları Özel Zirvesi’nde Türkiye'ye dair kabul edilen kararlar tepki göstermiş ve Brüksel-Ankara hattında ilişkilerin Kıbrıs meselesine indirgenmesinin yanlış olduğunu vurgulamıştı.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "AB ile diyaloğumuzu, mütekabiliyet çerçevesinde, AB'nin önümüzdeki dönemde Türkiye'ye yönelik adımlarının hızı, düzeyi ve kapsamına göre ele alacağız." denilmişti. Türkiye'nin aday ülke olarak AB üyeliği konusunda kararlılığının vurgulandığı açıklamada, "Bununla beraber, işbirliğimizin seçici bir anlayışla, bazı alanlarla sınırlanmasını reddediyoruz" ifadeleri kullanılmıştı.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle olmuştu:
"17-18 Nisan 2024 tarihlerinde Brüksel’de gerçekleştirilen Avrupa Birliği (AB) Devlet ve Hükümet Başkanları Özel Zirvesi’nde ülkemize ilişkin kabul edilen kararlar, AB’nin ülkemize ve küresel gelişmelere dair stratejik vizyon eksikliğinin yeni bir örneğidir.
Zirve Sonuçlarında ülkemizle işbirliği ve karşılıklı fayda sağlamaya yönelik bir ilişki geliştirilmesinin AB’nin stratejik menfaatine olduğu vurgulanmaktadır. Buna karşın, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı/AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell ve AB Komisyonu tarafından hazırlanan AB-Türkiye ilişkilerine dair Ortak Bildirimde yer alan tavsiyelere ilişkin somut bir karar alınamaması ciddi bir tutarsızlıktır.
Türkiye-AB ilişkilerinde ilerleme sağlanmasıyla Kıbrıs sorununun ilintilendirilmesi tarafımızdan hiçbir zaman kabul görmeyecektir. Çok yönlü Türkiye-AB ilişkilerini Kıbrıs meselesine indirgeyen anlayıştan vazgeçilmesi gerekmektedir. Böylesi bir zihniyet, Kıbrıs sorununa veya diğer bölgesel ve küresel meselelere olumlu ve yapıcı bir katkı sunamaz.
Aday ülke Türkiye, AB üyeliği konusunda kararlılığını korumaktadır. Bununla beraber, işbirliğimizin seçici bir anlayışla, bazı alanlarla sınırlanmasını reddediyoruz. AB ile diyaloğumuzu, mütekabiliyet çerçevesinde, AB'nin önümüzdeki dönemde Türkiye'ye yönelik adımlarının hızı, düzeyi ve kapsamına göre ele alacağız."