34,9441
36,7008
2.996,22
Suriye’de 27 Kasım’da rejim karşıtı isyancıların başlattığı saldırıların ana aktörlerinden Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) lideri Ebu Muhammed Colani canlı yayında konuştu.
Esad rejiminin kontrolündeki Halep’ten sonra Hama’yı da HTŞ Humus’a doğru Şam’a doğru ilerlerken HTŞ lideri Colani, CNN Internetional’a röportaj verdi. Batı medyası tarafından “ılımlı cihatçı” olarak lanse edilen Colani röportajı “Suriyeli isyancı lider CNN’e özel röportaj verdi” şeklinde anons edildi.
ABD, 2018 yılında HTŞ’yi “terör örgütü” olarak tanımlamış ve lideri Colani’nin başına 10 milyon dolar ödül koymuştu.
SURİYE’DE YAPACAKLARINI CANLI YAYINDA ANLATTI
Colani, CNN’e yaptığı açıklamalarda “HTŞ’nin amacının Esad yönetimine son vermekten başka bir şey olmadığını” söyledi. Batı dünyasının sempatisini çekmek için “demokratik” bir profil çizmeye çalışan cihatçı lider “kurumlara ve halk tarafından seçilen bir konseye dayalı hükümet kurmanın hedefleri olduğunu” ileri sürdü.
“Hedeflerden bahsettiğimizde, devrimin amacı bu rejimi devirmek. Bu hedefe ulaşmak için elimizdeki tüm araçları kullanmak hakkımızdır” diyen Colani, “Suriye yönetiminin öldüğünü” iddia etti.
HTŞ LİDERİ COLANİ DEĞİŞMİŞ
Colani ise CNN’deki konuşmasında “yıllar içinde değişim geçirdiğini” iddia etti.
“Yirmili yaşlarındaki bir insan otuzlu ya da kırklı yaşlarındaki birinden ve kesinlikle ellili yaşlarındaki birinden farklı bir kişiliğe sahip olacaktır. Bu insanın doğasında var” ifadelerini kullanan cihatçı lider, “İslami yönetimden korkan insanlar ya bunun yanlış uygulamalarını görmüşlerdir ya da bunu doğru anlamamışlardır” iddiasında bulundu.
BATI’YA ‘SICAK’ MESAJLAR
“Hıristiyanların ve diğer dini ve etnik azınlıkların kendi yönetimleri altında güvenle yaşayacaklarını” öne süren Colani, “Kaos dönemlerinde bazı kişiler tarafından azınlıklara karşı bazı ihlaller oldu, ancak bu sorunları ele aldık. Hiç kimsenin başka bir grubu silme hakkı yoktur. Bu mezhepler yüzlerce yıldır bu bölgede bir arada yaşıyor ve kimsenin onları ortadan kaldırmaya hakkı yok” ifadelerini kullandı.
Colani, Batı’ya, “Suriye, tek bir yöneticinin keyfi kararlar aldığı bir yönetim sistemini değil, kurumsal bir yönetim sistemini hak ediyor” mesajını vermeyi de ihmal etmedi.