9 Mayıs HIDIRELLEZ mi? | 9 Mayıs Perşembe ne günü, bugün ne oldu?

Bu yıl Hıdırellez tarihi ile ilgili bir ikilik oluştu. Birtakım astrologların toplumsal medya hesabından yaptığı açıklamalar başlarda soru işareti yarattı. Gökyüzü pozisyonlarından ötürü Hıdırellez ritüellerinin 9 Mayıs'ta da yapılabileceğini savunan uzmanların akabinde araştırmalar sürat kazandı. 9 Mayıs Hıdırellez mi? 9 Mayıs Perşembe ne günü, bugün ne oldu? Ayrıntılar haberimizde...

Kışın sona erdiği ve baharın gelişiyle kutladığımız Hıdırellez, her sene 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanıyor. Bu yıl ise 9 Mayıs'ta da dileklerin dilenebileceğine dair yapılan açıklamalar dikkat çekti. 9 Mayıs Hıdırellez mi? 9 Mayıs Perşembe ne günü, bugün ne oldu?

9 MAYIS HIDIRELLEZ Mİ?

Hıdırellez bu yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde coşkuyla karşılandı. Birtakım astrologlar ise gökyüzünün olumlu açıları münasebetiyle ve yeni ayın akabinde misal ritüeller uygulanarak dilek dilenebileceğini belirtti. "Jüpiter, Ay, Güneş, Venüs ve Uranüs tıpkı hizada olacak. Bugünü de o nedenle kıymetlendirmekte yarar var." tabirleri kullanılırken ritüellerle ilgili araştırmalar da sürat kazandı.

🌸HIDIRELLEZ'DE NASIL DİLEK TUTULUR?🌸

🌸Hıdırellez, baharın gelişini, yenilenmeyi ve umudu simgeleyen bir bayramdır. Bu bayramda, beşerler klasik olarak dileklerini lisana getirirler ve bunların kabul olmasını umarlar. Hıdırellez dilekleri çoklukla Hızır ve İlyas peygamberlere yöneltilir ve dualar edilir.

🌸Hıdırellez gecesi uyumadan evvel bir niyet belirleyin. Niyetinizi belirlerken, dileğinizi net bir biçimde tabir etmeye çalışın ve içten bir biçimde dileyin.

🌸Hıdırellez gecesi, gökyüzünde yıldızları izleyerek dilek dilenebilir. Birtakım beşerler dileklerini, Hızır ve İlyas peygamberlere hitaben gökyüzüne gerçek söylerler.

🌸Hıdırellez gecesi mum yakarak da dilek dilenebilir. Mum yakarken, dileğinizi net bir biçimde tabir edin ve içten bir formda dilek tutun.

🌸Bazı beşerler Hıdırellez gecesi sembolik ritüeller gerçekleştirirler. Örneğin, dilek tutmak için bir kağıda yazıp ateşe verirler.

🌸Hıdırellez gecesi, cami yahut mescitlere giderek dua edebilirsiniz. Hızır ve İlyas peygamberlere dua ederek dileklerinizi söz edebilirsiniz.

Özetle, Hıdırellez dileği dilemek için farklı prosedürler vardır. Fakat, en kıymetli şey dileğinizi net bir biçimde söz etmek ve içten bir halde dilemektir.

🌹 HIDIRELLEZ GÜL AĞACI DİLEĞİ NASIL DİLENİR?🌹

🌹Bazı bölgelerde Hıdırellez'den bir gün evvel akşam meskenin her üyesi, madeni para işaretleyerek bir çantanın içine koyuyor. Gül ağacının tabanına bırakılan çanta, Hıdırellez sabahı açılıyor ve herkes kendi parasını rahmet getirdiğine inanarak cüzdanında saklıyor.

🌹Bursa ve birçok kentte, bolluk getireceği inancıyla kapı önleri Hıdırellez sabahı konutun tarafına yanlışsız süpürülüyor.

🌹Üzerine çeşitli dilekler, niyetler yazılan kağıtlar açık olarak ve yavaşça bir akarsuya bırakılıyor. Kağıtlar, yazıları üste gelecek formda suya düşerse dileklerin kabul olacağına inanılıyor.

🌹Balıkesir ve Çanakkale'de kimi yörelerde Hıdırellez günü, güneş doğmadan su kenarlarına gidiliyor ve bu suyla bayanlar, ellerini, yüzlerini yıkıyor.

🌹Çanakkale'de Hıdırellez öncesi akşam gül ağacının tabanına fasulye gömülüyor ve bu sabaha kadar yeşerirse tutulan dileğin gerçekleşeceğine inanılıyor.

🌼HIDIRELLEZ'DE NE YAPILIR?🌼

🌼Hıdırellez denince akıllara birinci olarak her tıp hastalık ve berbatlıktan korunmak için yakılan ateşin üzerinden üç defa atlanması ve dileklerin kağıda yazılarak gül ağacının altına gömülmesi ya da asılması geliyor.

🌼O gün yapılan bir öteki ritüele nazaran deniz ya da dere kenarından dilek tutularak toplanan 41 taş 1 yıl boyunca saklanıyor bir sonraki Hıdırellez'de bu taşlar suya atılıp, yenisi toplanıyor.

🌼Deniz kenarından kırık dalgalardan bir kaba doldurulan deniz suyu da bolluk ve rahmet için konutun içerisine serpiliyor.

🌼Üzerine çeşitli dilek, niyet yazılan kağıtlar açık olarak ve yavaşça bir akarsuya bırakılıyor. Otlarda biriken çiğ damlalarından yoğurt yapılıyor ve hamur mayalanıyor.

🌼Bekar kızlardan alınan yüzük, kolye ve boncuk üzere eşyalar içerisi su dolu çömleğin içerisine konup, çömleğin ağzına yeşillik bırakılarak üzeri kırmızı bir yemeni ile örtülüp kilitlenerek gül ağacının tabanına bırakılıyor. Sonraki gün çömlek başına toplanan kızlardan birinin üzerinden kilit açılarak maniler eşliğinde çömlekteki eşyalar çıkarılıyor.

🌼Bereket getireceği düşünülerek keselere konan bakliyat, gül ağacına asılarak 1 gece bekletiliyor, bu materyaller 1 yıl boyunca yemeklere az az konarak tüketiliyor. Kurulan salıncakta oturan genç kızı bu bireyle evlenmek isteyen delikanlı sallıyor.

🌼Verim vermeyen ağacın yanına balta ile gidilerek eser vermesi yoksa kesileceği söyleniyor.