7 Bin Lira Üstü Ödemelerde Banka Şartı! İşte Yeni Düzenlemenin Detayları

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bugün Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle, 7 bin liranın üzerindeki tüm tahsilat ve ödeme işlemlerinde banka ya da finansal kurumlar üzerinden işlem yapılması zorunlu hale getirildi. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ne göre, artık 7 bin lirayı aşan her türlü tahsilat ve ödeme, mutlaka banka veya aracı finansal kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı yeni tebliğle, 7 bin liranın üzerindeki tahsilat ve ödeme işlemlerinde banka veya finansal aracı kurumlar üzerinden işlem yapılması zorunluluğu getirildi. Bu düzenleme, bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile resmen yürürlüğe girdi.

Tebliğe göre, mükellef olmayan kişiler de dahil olmak üzere, 7 bin lirayı aşan her türlü tahsilat ve ödeme işlemleri, mutlaka banka ya da finansal kurumlar aracılığıyla yapılacak. Tevsik zorunluluğuna uymayan taraflara ayrı ayrı ceza uygulanacak.

Bu zorunluluk kapsamında, 7 bin liranın üzerindeki bir tahsilat veya ödeme, tahsilatı yapanın banka hesabına aktarılmak suretiyle veya bizzat finansal kurumun şubesine gidilerek işlem açıklamalarıyla birlikte gerçekleştirilirse, kurallara uygun hareket edilmiş sayılacak. Eğer ödeme sırasında herhangi bir banka hesabı ya da kredi kartı olmayan bir kişi, satıcının hesabının bulunduğu bankaya giderek ödeme yapar ve işlemi dekont ile belgelendirirse, yine tevsik zorunluluğu yerine getirilmiş olacak ve herhangi bir ceza ile karşılaşılmayacak.

Ancak, satıcı bu ödemeyi elden alır ve sonrasında kendi banka hesabına yatırırsa, hem alıcı hem de satıcı bu zorunluluğa uymamış sayılacak ve her iki tarafa da ayrı ayrı ceza uygulanacak.