6 kez fiş almadığı tespit edilen yandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği" Resmi Gazete yayınlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğe göre birden fazla kez fiş ya da fatura verilmemesi veya alınmaması durumunda ceza katlanarak artacak. Ceza tutarı altıncı ve sonraki tespitlerde ise 100 bin liraya çıkacak.


"Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlandı ve uygulanmaya başlandı. Yayınlanan yeni tebliğe göre fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin yıl içinde birden fazla kez verilmemesi veya alınmaması durumunda, alıcıya ve satıcıya uygulanacak ceza katlanarak artacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen örneğe göre fatura düzenlemeyenler ya da almayanlar için birinci tespitte ceza 10 bin lira iken, katlanarak altıncı ve sonraki tespitlerde ise 100 bin liraya kadar çıkacak.

Cezalar kayıt dışı işlemelerde yüzde 50 artırımlı uygulanacak. Vergi mükellefliği tesis ettirildikten sonra, mükellefiyet tarihinden önceki dönemler için daha sonra yeni bir uygunsuzluk yapılması durumunda da cezalar artırımlı tatbik edilecek.

5 GÜN İÇİNDE BİLDİRİLEBİLECEK

Fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin düzenlenmediği durumlarda, belgeyi almakla yükümlü kişiler kendilerine belge düzenlenmediğini 5 iş günü içerisinde kendiliğinden vergi dairesine bildirirlerse bu kişilere herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacak. Belgeyi düzenlemeyenler ise 3 kat daha fazla özel usulsüzlük cezasıyla karşı karşıya kalacaklar.

Ayrıca, satıcı tarafından alıcıya Vergi Usul Kanunu'nda sayılan belgelerin dışında farklı bir belge verilir ve alıcı bu durumu 5 iş günü içerisinde kendiliğinden vergi dairesine bildirirse yine alıcıya ceza kesilmeyecek fakat satıcıya 6 kat artırımlı ceza kesilecek.