4 milyon Afgan daha gözünü Türkiye’ye dikti

Çömez, Orta Doğu’daki kaosun risk yarattığını belirtti, “İran’da 4 milyon Afgan Lübnan’da 1.5 milyon Suriyeli var. Türkiye’ye gelme ihtimalleri güçleniyor” dedi.

Sınırlar delik deşik oldu, ülke sığınmacı deposuna dönüştü. Milyonlarca mülteci yetmezmiş gibi şimdi de yeni bir Lübnan ve Afgan göçü ile karşı karşıyayız.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, “Orta Doğu’daki yangın, belirsizlik, kaotik ortam yeni ve ağır bir sığınmacı külfetini getirme riski taşıyor” tespitini yaptı.

Çömez SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada “Türkiye 2003 yılında imzaladığı Ottowa Sözleşmesi ile sınırlarındaki mayınları kaldırma sürecini başlattı. Önce güney sınırımız sonra da Avrupa Birliği’nden gelen 21 milyon dolarla doğu sınırımızdaki mayınlar temizlendi” dedi ve şunları söyledi:


İSRAİL GÖÇÜ TETİKLİYOR

“İsrail saldırıları Türkiye için yeni bir sığınmacı riski taşıyor. İsrail, Gazze’de özellikle tarım arazilerini bombalıyor ki sağ kalanlar gıda krizi yaşasın ve göç etmek zorunda kalsınlar. İsrail, Gazze’deki Filistinlilerin Ürdün’e veya Türkiye’ye gönderilmesini istiyor. Bunun için de Mısır’ın dış borcunu ödemeyi dahi teklif etti.

Lübnan’da da 1.5 milyon Suriyeli sığınmacı var. İsrail saldırıları sonrası 300 bini ülkesine döndü ama güney sınırımızdan Türkiye’ye geçmeleri riski var. İran’da halen 4 milyondan fazla Afganistanlı sığınmacı var. Bunların sınırı geçip Türkiye’ye gelme ihtimali güçleniyor, İsrail İran’a hava saldırısında bulunursa bu Afganlar Türkiye’ye gelebilir. İktidar bu konuda ne kadar öngörülü ve hazırlıklı emin değiliz.”