37 milyon liralık kooperatif vurgunu HAK-İŞ’i karıştırdı

HAK-İŞ’e bağlı Enerji İş Başkanı Mahmud Altunsoy, Genel Başkanı Mahmut Arslan’a “Kooperatif paraları nerede?” dedi. Sendikasının konfederasyon üyeliği askıya alındı.

İktidara yakınlığı ile bilinen HAK-İŞ Konfederasyonu, kendisine bağlı Enerji İş Sendikası’nın üyeliğini askıya aldı ve “Hak yeme kavgası” çıktı. Perde arkasındaki neden de Enerji İş Başkanı Mahmud Altunsoy’un, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’ı yolsuzlukla suçlaması oldu. Konfederasyon 2016’da Hakkent Yapı Kooperatifi için 720 üyeden 36 milyon 720 bin TL topladı. Günümüzün değeri ile bu para 500 milyon TL’ye yaklaşıyor. Aradan 8 yıl geçti ama temel bile atılmadı. Altunsoy hesap sorunca da genel başkanı olduğu sendikanın konfederasyon üyeliği askıya alındı.

YOLSUZLUK RAPORU HAZIRLANDI

Enerji İş, hazırlayıp konfederasyonun diğer üye sendikalarına gönderdiği “HAK-İŞ’te İşgal ve Yolsuzluk Raporu’nda Mahmut Arslan’ı, “Politik gücünü sendikaların mali olanaklarını istismar edip, kasalarını boşaltmakla” suçladı. Raporda şu iddialar yer aldı:


TEMELi HÂLÂ ATILAMAYAN KOOPERATiF: “S.S. Hak Kent Konut Yapı Kooperatifi, HAK-İŞ Konfederasyonu öncülüğünde Mahmut Arslan’ın talimatlarıyla kuruldu. Arslan, HAK-İŞ bünyesindeki sendikaların yöneticilerini kooperatifin yönetim ve denetim kuruluna aldı. 2016’da kooperatif katılım bedeli 51 bin TL olarak belirlendi. Arslan ödemeden kooperatife ortak oldu. 720 üye kaydeden kooperatif 7 bin konut inşa edecekti. İmara uygun arsa temin edilmedi, yapıma başlanmadı. 15 bin TL peşin 36 bin TL de 36 ay vade ile senede bağlanarak üyeler borçlandırıldı. Bu senetler cirolanıp piyasaya sürüldü. Ödemeleri yapan üyelerden 2016 yılı değeri ile 36 milyon 720 bin lira gelir sağlandı.

ÖRGÜT KURDU: Mahmut Arslan, nüfuzunu, politik ve bürokratik gücünü, sendikaların mali olanaklarını istismar etmek ve kasalarını boşaltmak amacıyla kullandı. Bu amacına ulaşabilmek için örgüt kurdu.

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANDI: Mahmut Arslan, Konfederasyonu’nun alacaklı olduğu aidat borçlarının tahsilatını, sendikaların kendisine yakınlık derecelerini gözeterek yapıyor, görev ve yetkisini kötüye kullanıyor, hukuksuz tavırlar sergiliyor.

HİZMET-İŞ’TE YOLSUZLUK: Arslan’ın kendi sendikası olan Hizmet-İş’te 2013’te ortaya çıkan yolsuzluk iddialarının o günkü değer 20 milyon TL’dir ve yargılama sürüyor.

KARA PARA AKLAMA: Mahmut Arslan’ın metodu, naylon faturalara yönelik ödemeler şeklinde kara para aklamadır. Sendikaların her türlü organizasyon işleri yalnızca bir firma üzerinden yürütülüyor.

MAHMUT ARSLAN SESSİZ KALDI

İddialarla ilgili Mahmut Arslan’ı aradık. Sekreteryasına da not bıraktık. Arslan’dan Ancak bir dönüş olmadı.

 

Deprem yardımları kayboldu

Enerji İş’in hazırladığı raporda, HAK-İş’in 6 Şubat depremlerinden sonra toplanan yardım paraları ve malzemelerinde yolsuzluk yapıldığı iddiası da yer aldı. Raporda bu konuda şu ifadeler kullanıldı: “HAK-İŞ hesaplarında toplanan on milyonlarca liralık bağıştan yalnızca sembolik bir rakam nakdi olarak afet bölgesine gönderilmiş, geri kalan bağışlar aynileştirilmiştir. Mahmut Arslan ve suç örgütü bu aşamada örgütün gelir elde etmesi amacıyla temin edilen yardım malzemelerini afaki tutarlar ile faturalara yansıtmıştır.”