2025’te de vatandaşa gün yüzü yok

Zengin ucuz iş gücü ve teşviklerle zenginliğine zenginlik katarken dar gelirli yine aç kalacak. Yüzde 43’lük YDO ile gelecek zamlar yıl sonuna kadar 22 bin 104 TL ile geçinmek zorunda kalan 11 milyon asgari ücretli çalışanı yıl boyunca daha da yoksullaştıracak.

Ali Can POLAT

Kriz her geçen gün derinleşirken ‘ben ekonomistim’ diyerek ülkeyi uçuruma götüren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, krizin yükünü dar gelirliye yıkmaya devam ediyor. Yıllık enflasyon Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinde bile yüzde 47 iken asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zamla ‘Nas’ politikasının acı reçetesi, sabit gelirli çalışana yıkıldı. Zenginler gerek Kur Korumalı Mevduat’a (KKM) verilen döviz garantileri, gerek ucuz kredilerle alınan evler ve arabalarla zenginliğine zenginlik katarken sabit gelirli çalışanlar açlık sınırının altında maaşlarla yaşamaya mahkum edildi.

Yeniden Değerleme Oranı’na (YDO) gelecek zamlarla vatandaşın açlığı daha da derinleşecek. 22 bin 104 TL olarak duyurulan zamlı asgari ücret çalışanların cebine 2025 Şubat ayında girecek. Ancak Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun hesaplamalarına göre 2024 Aralık’ta açlık sınırı 23 bin 256, yoksulluk sınırı da 71 bin 48 liraya yükseldi. Yeni asgari ücret açıklandığı gün açlık sınırının altında kaldı.Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu diğer sendikalara “Açlıktan ölmek istemiyoruz diyerek büyük bir miting düzenleyelim” çağrısı yaptı.

EVLERE ZAM YAĞDI

Öte yandan bakanlık her ne kadar asgari ücret bahanesiyle yapılacak artışların önüne geçmeye çalıştıklarını belirtse de piyasada artışlar şimdiden başladı. Asgari ücret tespit çalışmaları sürerken kiralık evleri ilan sitelerinden kaldıran ev sahipleri, asgari ücretin belli olması ile kiralık ev fiyatlarını yükseltmeye başladı. Vatandaşlardan şikayetler geldiğini söyleyen Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, asgari ücretin yüzde 30 zamlanmasına karşın kiraların TÜFE oranında yüzde 45 zamlandığını söyledi.


Arzu Çerkezoğlu, ‘Grev yasakları tehditler hatta hapis bile bizi durdurmayacak mücadeleyi sürdüreceğiz’ dedi.

Ürettiğimizi hakça bölüşmek istiyoruz

İşçi sendikalarından tepkiler yağdı. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 81 ilde eylem yaptı. İstanbul’daki eylemde konuşan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bu zammın Türkiye gerçeklerinden uzak olduğunu belirtti ve, “Bu asgari ücreti siyasi iktidar, yerli ve yabancı sermayenin istekleri doğrultusunda belirledi” dedi. Çerkezoğlu “Asgari ücret emek hırsızlığının yolu haline geldi. Üreten biziz ürettiğimiz değeri hakça bölüşmek istiyoruz” diye konuştu. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) yönetimi de Ankara’da bir basın açıklaması yaptı. KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz, “İktidar kime hizmet ettiğini, kimin çıkarlarını koruduğunu, kimleri yok saydığını bir kez daha ispatlamıştır” dedi.