15 Temmuz’un siyasi ayağına dokunulmadı
Kanlı 15 Temmuz darbe girişiminin sorumlusu Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen’in, Ergenekon kumpas davasının görülmeye başlandığı 20 Ekim’in yıldönümünde ölmesi, örgüt içinde liderlik mücadelesi başlattı.
8 yıl önce 15 Temmuz Cuma günü Türkiye tarihinin en kanlı günlerinden birisini yaşadı. TSK içerisinde yapılanan Fetullahçılar darbe girişiminde bulundu.
16 Temmuz sabahına kadar süren olaylarda Türkiye genelinde 63’ü emniyet personeli, 6’sı askeri personel, 183’ü ise sivil olmak üzere 252 kişi şehit oldu, 2 bin 734 kişi de yaralandı. Yargı ve sivil siyaset mensupları olmak üzere toplam gözaltı sayısı 22 Temmuz tarihi ile birlikte 10 bini buldu.
FETÖ’nün darbe girişimi sırasında en kanlı olaylara Ankara ve İstanbul şahit oldu. İstanbul’da adı sonradan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü yapılan Boğaziçi Köprüsü’nde 34 kişi şehit düştü. Askerî, idari ve adli kurumlarda birçok kişi görevden alındı.
Boğaz Köprüsü’nde 34 vatansever şehit oldu. Onların anısına köprünün adı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirildi. Ayrıca 15 Temmuz, Demokrasi ve Milli Birlik Günü adıyla 2017’de resmi tatil olarak ilan edildi.
15 Temmuz’un siyasi bağlantılarının araştırılması için muhalefet partilerinin TBMM’ye verdiği önergeler ise AKP engeline takıldı. Dönemin Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a elden teslim edilen 15 Temmuz raporu, basılmadı. Meclis, “Bize rapor sunulmadı” dedi.