14 bardaktan az su içiyorsanız bunlara hazır olun

San Francisco’daki California Üniversitesi'nden (UCSF) araştırmacılar, günlük su tüketiminin sağlık üzerindeki etkilerini daha önce yapılmış 18 çalışmayı inceleyerek değerlendirdi. Araştırma, böbrek taşlarını önlemekten kilo vermeye kadar çeşitli faydaları ortaya koyarken, su tüketiminin yalnızca ferahlatıcı bir etkiden çok daha fazlasını sağladığını gösteriyor.

UCSF’den ürolog Benjamin Breyer, bu araştırmanın su tüketiminin genel klinik sonuçlar üzerindeki etkilerini inceleyen ilk çalışma olduğunu belirtti. Çalışmada analiz edilen 18 araştırmanın yarısından fazlası, su tüketiminin sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğunu ortaya koydu.

EN BELİRGİN FAYDALAR NELER?

Araştırmada su tüketiminin iki önemli faydası öne çıktı: böbrek taşı riskini azaltmak ve kilo vermeye yardımcı olmak. Bunun yanı sıra, bazı bireysel çalışmalar daha fazla su içmenin migreni önlediğini, idrar yolu enfeksiyonlarını azalttığını, diyabeti kontrol altına aldığını ve düşük tansiyonu düzenlemeye yardımcı olduğunu gösterdi.

Araştırma, suyun az tüketilmesinin etkileri konusunda daha net bir tablo çiziyor. Dehidrasyonun, daha kısa bir yaşam süresi ve birçok kronik hastalık riskinin artmasıyla bağlantılı olduğu biliniyor. Vücut, suyu kendini serin tutmak ve atıkları atmak için kullanıyor ve bu kaybın sürekli olarak telafi edilmesi gerekiyor.


KİM NE KADAR SU İÇMELİ?

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, ılıman bir iklimde yaşayan erkekler için günde yaklaşık 3.2 litre (yaklaşık 14 bardak), kadınlar için ise 2.7 litre (11 bardak) su tüketimi öneriliyor. Ancak bireysel ihtiyaçlar, kişinin vücut yapısına ve çevresel koşullara göre değişiklik gösterebilir.

Breyer, su tüketimi konusunda herkese uyan tek bir yaklaşım olmadığını vurguladı. Örneğin, böbrek taşı veya idrar yolu enfeksiyonu geçmişi olanlar için daha fazla su içmek önemli olabilirken, sık idrara çıkma sorunu yaşayan kişiler daha az su tüketmekten fayda görebilir.