10 Ekim Katliamı’nın üzerinden 9 yıl geçti

Ankara Tren Garı'nda 10 Ekim 2015 tarihinde 103 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının üzerinden dokuz yıl geçti. Miting alanında bir araya gelen binlerce insanın bombalı patlamada yaralanmalarına neden olan saldırıyla ilgili Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yıllardır süren dava dosyasından ise geçen Temmuz ayında karar çıktı.

Tutuklu sanıklar Yakup Şahin, Hakan Şahin, Resul Demir, İbrahim Halil Alçay, Hacı Ali Durmaz, Erman Ekici, Talha Güneş, Hüseyin Tunç ve Metin Akaltın insan öldürme suçundan 101'er kere ağırlaştırılmış müebbet, öldürmeye teşebbüs suçundan da 379'ar kere 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Hakkında dava açılan 26 sanıktan 16 kişi ise halen firari durumda. Bu kişilerin de IŞİD üyesi oldukları tahmin ediliyor. Saldırı ile ilgili ihmali olduğu yönünde tespitler yapılan bazı kamu görevlileri hakkında ise soruşturma izni çıkmamıştı.

Katliamda yakınlarını kaybedenler arasında yer alan yaşanan patlamada oğlu Korkmaz Tedik’i kaybeden Zöhre Tedik, sonlandırılan yargılama sürecine ilişkin “Erman Ekici insanlığa karşı suç ile yargılanırken son gelen heyet bunu değiştirerek ülkede yaşanan diğer katliamlar gibi 10 Ekim’i de zamanaşımına uğratmaya çalıştılar. Bir katliamı planlayarak işlemek insanlığa karşı suçtur ancak mahkeme bunu akladı” dedi.

Katliamda sorumluluğu olan kamu görevlilerinin hiçbir zaman sanık sandalyesine oturmadığına dikkat çeken Tedik şunları söyledi: “Bombanın patlamasının ardından kolluk kuvvetleri alana gaz bombası atıldı. Ben katliamda oğlumu kaybettim, ama oğlumun o gaz bombası yüzünden öldüğünü düşünüyorum, ancak bu da reddedildi. Kamu sorumluları mahkemenin önüne gelip hesap vermedikçe biz bu davayı bitirmeyeceğiz. Biz bitti demeden bu dava bitmeyecek.”